En blandad midsommarkompott

Midsommarafton anlände efter en hård arbetsvecka och helgen har innefattat både jobb och ledigt. Allt i en blandad bonderöra.

Eftersom vi blev klara med limpan natten mot torsdag fick vi en ovanligt avslappnad midsommarafton i år. Ofta har vi kört första skörden direkt efter midsommar och haft den stressen framför oss under helgen men nu blev det som sagt veckan innan.

Lite rundbalning fanns dock kvar, gräs som inte fick plats i limpan, så det fixade Danne på förmiddagen medan jag skötte djuren och såg över stängslet i en av kohagarna. Till min hjälp hade jag min fina fyrtioårspresent från Jenny. Kanonbra var den! Och cool.

På kvällen åt vi grillad rostbiff, klyftpotatis, bearnaise och vitlökssmör. En lugn midsommarkväll. Ingen snaps och ingen sill men det gjorde absolut ingenting.

Dagen efter var vi iväg på traktordag i Brattås. Det var soligt och fint och bra ordnat av några eldsjälar i byn. Det bjöds på både rundtur på hölass och utställning med en massa gamla traktorer.

Extra roligt var det att flera av dem kördes med redskap också. Det plöjdes, spreds skit och harvades på en liten plätt och man kan inte annat än imponeras av tidigare generationers bönder och den utveckling som skett.


Ett surhål fanns det också, för vad är väl en traktordag utan ett sådant? Och så hamburgare, kaffe och massor av trevliga människor.

Söndagen innehöll stängseljobb nästan hela dagen, frånsett ett trevligt besök av en grannfamilj. Hagen här hemma har varit belamrad med jordhögar sedan jobbet med ensilageplattan men nu var det dags att ta den i bruk igen. Danne gick in med grävaren och blev naturligtvis kvar x antal timmar.

Jordhögarna flyttades och en hel del annat blev också gjort. När markjobbet var färdigt tryckte vi ner nya stolpar och drog tråd där det fattades, sedan var det bara att släppa ut ett gäng glada kor och kalvar under kvällshimlen.

Riktigt ystra och stångiga var de, till och med Leif och gammelkorna, och dammet yrde omkring dem.

Hoppas alla har haft en fin midsommar och tack alla som visat värme och förståelse efter förra inlägget.