Skit också

Med ett par centimeter kvar till kanten var det bra läge att sänka nivån i gödselbrunnen. Pär kom med tunnan och snart var de nyslagna vallarna påfyllda med näring.

Det som hamnar i vår gödselbrunn är dels en del skit från skrapgångarna men framför allt den vätska som trycks fram på stora gödselplattan. Urin och gödsel blandat med regnvatten och snö blir en soppa som tar mycket plats och som är jäkligt svår att lagra på höjden. Nu har vi gjort så att det rinner ner i en pumpbrunn vid plattan istället, och pumpas sedan iväg till stora brunnen via en slang under marken.


En vanlig dränkpump sköter jobbet och i teorin ska den vara inkopplad för jämnan och pumpa spontant så fort nivån stiger i pumpbrunnen. I praktiken är det lite krångligare än så. Dränkpumpar har tydligen en förmåga att fungera lite när de vill och och ibland blir det även stopp i röret från plattan. Dessutom behövs en mer permanent lösning för el till pumpen än den vi har nu, en vanlig skarvsladd som vi rullar ut.

Brunnen är begagnad och kommer från grannbyn. Vi satte upp den för några år sedan och har haft stor nytta av den sedan dess. Nu kan vi ta tillvara all gödsel på ett bra sätt och får plats med mer skit på plattorna.

Fastgödsel har ju sina begränsningar när det gäller växande vall och att kunna lägga en flytgiva efter första skörden är verkligen guld värt.
Lindströms jord och skog fixade biffen och nu är det bara att invänta lite mer regn så ska det nog växa.

Foto: Pär Lindström