Frisörn i kylan

Om det var en bra dag att stå i ofodrade stövlar och klippa tjurar i flera timmar? Nja, tårna höll på att ramla av ett tag men nu är det gjort. Och jag ska köpa mig ett bättre par skor, fortare än kvickt.

Det bet till och blev ordentligt kallt idag. Ända ner mot -20 fick vi och det märktes. Allt blev genast besvärligare och fåglarna hade ätit upp rörisoleringen på ett ställe så vattnet hade frusit hos några av kalvarna.
”Äh, tryck dit nån jacka”, svarade Danne när jag frågade om vi hade isolering någonstans. Okej… det lät ju proffsigt, tänkte jag, men gjorde ungefär som han sa. Jag virade fleecetyg runt den nakna rörbiten och la över ett kalvtäcke och efter ett tag släppte isproppen. Yes!

Vilken lättnad det är när djurens vatten rinner på igen efter att ha varit fruset. Särskilt när de är många och törstiga. Det känns som att få ställa av sig en ryggsäck full med sten.

Det mesta av min tid har gått åt till att vara tjurfrisör idag. Här ovanför är behandlimgsburen som jag använder. Djuren jag klippte var ett gäng lurviga köttraskillar som hade blivit skitiga efter höstens väderomslag. Den tjocka pälsen de har räcker utmärkt i kylan även om jag har klippt bort lite på låren nu. På det här sättet slipper de samla på sig smuts när de ligger och eftersom vissa dumt nog envisas med att ligga i gången istället för på bädden kommer det att göra stor skillnad i gruppen. Det är så olika vilken päls de har också, vissa blir aldrig skitiga medan andra drar åt sig minsta lilla.

Förutom att det var kallt gick det bra men det blev ett rejält dagsverke innan alla sysslor var klara. När jag klipper djur flyger timmarna iväg och jag hinner både tänka och lyssna på ljudbok. Det enda besvärliga är att allt annat man ska hinna inte precis gör sig självt.


I morgon ska vi fortsätta tampas mot kylan och vi har både klövverkar- och veterinärbesök på agendan. Leif har fortfarande ont i en framklöv och det går i skov men han blir inte riktigt bra. Nu är det dags för en grundlig undersökning och någon form av behandling en gång för alla. Förhoppningsvis kan han blir smärtfri snart och få en riktigt fin tid innan han åker på slakt. Det har han förtjänat.