Ett annat yrke

Om jag inte var bonde, vad skulle jag jobba med då? Det är ganska intressant att leka med tanken ibland och vem vet, jag kanske skulle vara klockren som barägare i Texas eller högstadielärare i Gävle. 

När jag funderar över hur ett alternativt liv skulle kunna se ut slutar det oftast med att jag tänker ”men det gör jag ju redan”, och så känner jag mig lite glad och tillfreds. Men jag kanske inte tänker tillräckligt stort?

Om jag inte skulle hålla på med jordbruk tror jag att jag skulle jobba inom vården. Och det gör jag ju redan ibland, på mitt extrajobb på hospice, även om det är väldigt sällan nu när vår dotter är sjuk. Jag skulle även vilja skriva, och det gör jag ju också, både här på bloggen och i min frilansfirma. Kanske skulle jag vilja jobba med ungdomar en dag, men det räcker med mina egna tonårsbarn och deras vänner än så länge.

Det viktigaste för mig tror jag är att göra något meningsfullt med mitt liv. Det måste vara på riktigt, med puls. Att producera mat är ju oerhört betydelsefullt precis som det är att vårda och hjälpa människor. Sjukvård och kriminalvård har alltid lockat mig, och kanske skulle jag vilja testa något sorts arbete inom kyrkan någon gång. Ett annat yrke jag dras till är lärare och jag hade gärna hade jobbat utomlands med någon form av biståndsarbete eller krigshjälp om jag inte hade haft familj. Utrikesorrespondent hade också varit något, att få hjälpa till att nå ut, skriva och berätta om människors verklighet och bidra till att göra skillnad. Och så baren då förstås, tänk vad trevligt? En äkta countrybar skulle jag ha. Där jag skulle servera öl och mat och vara byns trygga, vackert åldrande terapeut med visa livsråd till både stammisar och mystiska främlingar.

Vad jag inte skulle vara så bra på är troligen att jobba som typ programmerare. Eller handläggare, mekaniker, fastighetsmäklare eller något med reklam. Missförstå mig rätt, alla jobb är såklart viktiga och kan vara givande även om man arbetar med hårdare värden. Men ändå, personligen har jag svårt att se mig själv jobba för mycket med siffror, produkter, vinstmarginaler och marknadsandelar. Jag vill ge värme och sprida gott direkt i nuet. Känna att mina handlingar gör omedelbar skillnad för något levande. Människor, djur eller natur.

Ofta tänker jag med tacksamhet på att det bevisligen kan gå att kombinera olika drömmar, att det inte måste vara allt eller inget jämt och ständigt. Dessutom förändras man ju hela tiden och med nya erfarenheter kan man göra bra saker på nya platser, i nya konstellationer, genom hela livet. Inget är skrivet i sten.  Kanske räcker det att vara öppen och våga hoppa ibland? Testa lite? Kombinera? Göra om och känna efter? Och så underlättar det förstås om man verkligen tycker om att arbeta och inte har så många andra intressen.

Jag är glad att jag har gården som min fasta punkt och att jag inte är ensam om den. Jag har haft möjlighet att göra annat ibland, utan att behöva välja antingen eller. Ofta har jag mått som bäst och levererat finast under perioder när jag haft flera jobb på regelbunden basis. Som att själva omväxlingen gör att jag uppskattar det jag har på ett bättre sätt.

Det är ett fint liv.