Lusmedel och positiv stress

På tidsdagen blev det äntligen gjort. Avlusningen av alla kor. Maja och jag fixade det på ett kick och det var bara en av alla saker vi kunde bocka av från listan. 

Det blev en ganska rörig dag men det var himla kul tyckte jag. Flera djur skulle skiljas av och märkas, en gick inte att hitta och en annan vägrade låta sig sättas fast i behandlingsboxen. Sedan skulle tjurkalvar upp från korna och andra tjurar flyttas från olika ställen. Skrapning här, balar där och en massa djur åt olika håll.


Fiona var en av de som fick ett nytt öronmärke.


Mitt i allt skulle vi hjälpa Danne med den här gräsförhöjningen till vagnen också. ”Lite snabbt”….

Och så  var det avlusningen. Som inte bara är avlusning utan även avmaskning. Vi använde medlet Dectomax, en pour-on- lösning som dödar alla möjliga parasiter som betesdjur kan drabbas av. Eftersom varje ko skulle ha en ganska stor skvätt uthälld längs ryggen kom Maja på att vi kunde använda en liten petflaska istället för den vanliga doseringspistolen. Pistolen ger bara en liten mängd i varje tryck och ofta är det svårt att hinna få på allt innan korna går iväg om man ska pumpa många gånger. Nu mätte Maja upp och gjorde en markering på flaskan och så fyllde vi i och hällde på, några djur i taget, tills alla var behandlande.


En bra dag och korna har blivit renare igen nu när de har fått fint spån på bädden.

Vad kul det är att jobba när tiden bara flyger iväg och man får mycket gjort. Är det dessutom lite tidspress, hyfsat väder och en och annan fikarast inklämd så man inte tappar humöret, då är det riktigt roligt. Jag har saknat det där drivet, ilet som man kan hamna i när man nästan vill springa mellan olika göromål. När inget är för tungt eller jobbigt och allt går att lösa. Positiv stress när den är som bäst.