Oförändrat än så länge

Det är lätt att kliva upp på morgonen nu och det första som sker är en ko-koll. Direkt när jag kommer ut går jag ner och tittar till dem. 

Vissa har kameror i sina byggnader och kan övervaka korna på distans. Vi har inte det så när det är kalvningstid blir det en del gluttande och socialiserande istället. Det första man gör på morgonen är en check att allt är bra och att ingen kalv behöver hjälp ut i världen. Mycket kan hända på en natt och ofta föds kalvarna då eftersom korna slappnar av.

I år hade vi tänkt göra ett försök med att styra kalvningarna till övervägande dagtid genom att ändra utfodringstiderna. Om man matar de dräktiga korna mest på kvällen äter och idisslar de på natten och vilar mer på dagarna. Då ska kalvningarna oftare kunna ske under dagtid istället för på natten. På så sätt blir det lättare att ha koll och hjälpa till om det behövs eftersom man är i närheten hela tiden.

Att tänka att man ska göra något räcker dock inte så långt och de senaste månaderna har vi utfodrat våra djur precis som vanligt. Experimentet har alltså inte genomförts och kalvarna får komma när de behagar även i år. För att det ska funka optimalt måste man nämligen börja i god tid och vänja över korna på en annan dygnsrytm.

Här är förresten några länkar till mer information om foderstyrda kalvningar ifall någon blev intresserad. De är på engelska men jag vet att det skrivits om det även i svensk lantbrukspress, troligen i tidningen Nötkött:

https://extension.sdstate.edu/feed-night-calve-during-day

https://www.bovinevetonline.com/news/education/want-more-calves-born-daylight-feed-cows-night

https://beef.unl.edu/beefwatch/2024/how-use-night-feeding-increase-daytime-calving


Idag var det lika lugnt som vanligt i gruppen och ingen hade fått smått medan jag sov. Det var bara att sätta igång med resten istället. Servera mjölk och kraftfoder, skrapa boxar och bära hö. Nu är jag snart klar med morgonbestyren och då blir det pannkaksfrukost och påfyllning av kaffe.