Så går det med kultiveringen

Kultivatorn går för fullt och som vanligt tänker man att varför började vi inte med det här tidigare? Det funkar kanon på lösåkrarna och går riktigt snabbt. 

En vända med kultivatorn ersätter både plöjning och två vändor med harven. Det är en enorm tidsbesparing för oss och dieselförbrukningen sjunker avsevärt trots att det går tungt det här med.

Ett drag är allt som behövs. Bra grej.

Vi kultiverar alltså på åkrar där vi sår spannmål efter spannmål. Visst, det blir inte samma ogräsbekämpning som vid plöjning men fördelarna överväger ändå rejält. En slant av det vi sparar med kultivatorn går att lägga på att döda av det som inte ska växa där.

Mister är nöjd med resultatet.

Med de inställningar Håkan kör med just nu kommer han ner på ett bearbetsningsdjup på ca 12 cm. Redskapet består av kultivatorpinnar med gåsfötter, utjämningstallrikar och en återpackande ribbvält.

Efter ett enda drag går det att så direkt men där vi ska ha vallinsådd och vill ha en slätare yta kommer Danne att harva över allt en gång för en ännu jämnare såbädd.

Kultivatorn är av märket Staltech och har en arbetsbredd på fem meter. Här drar Håkan med 6210 som är aningen för klen för att komma upp i optimal marschfart på alla ställen. Det funkar även om det är tungt men är inget för veklingar.

På haverifronten har vi haft en sprint som lossnat samt en bult till återpackarvalsen som var dåligt åtdragen och släppte idag när Håkan var ute på uppdrag. Annars verkar det här vara en stabil och hållbar grej.

Kultivera mera helt enkelt!