Alla ska skötas

Medan vårbruket fortskrider gör djuren sin vanliga grej. Helt utan hänsyn till att vi har fullt upp.

Tänk om man kunde boosta djurskötseln under lågsäsongen och beta av deras behov så de klarar sig själva när man har mycket att göra. Under vårbruket till exempel.

De med mjölkkor har en ännu känsligare produktion att ta hänsyn till men alla djur ska ha sitt och kvaliteten på omsorgen får inte dala. Oavsett inriktning i lantbruket kan man inte tappa fart och det gäller att respektera det man gör. Genar man i kurvorna straffar det sig direkt för inget som rör djur kan skötas med vänsterhanden. Man får planera och försöka vara på minst två ställen samtidigt helt enkelt.

I år är det lättare än på länge tack vare att både jag och Danne är hemma mer, plus att vi har Maja som jobbar nu. Konstigt nog har dygnet ändå för få timmar känns det som!

Idag har Danne haft extra stort behov av en klonad kopia av sig själv. Han var ensam med djuren medan jag var iväg och firat en av mina närmaste. Han skulle även köra skit och förbereda för sådden så det har varit full huggning från tidig morgon.

För den som undrar hur det går med vårbruket så kan jag berätta att vi snart kliver in på upploppet. Det är färdigsått i Birsta och i morgon kommer Stefan att jobba sig från Holm och hemåt med Spiriten. Det återstår en del harvning och lite mer stenplock men det kommer att gå undan nu när såmaskinen jagar oss.

Framåt nästa helg är vi klara om allt håller och efter det får det gärna komma regn. Både åkrar och vallar behöver vatten nu. Betena också, så de här små får smaka gröngräs.