Max Hamburgers – en saladsbar

När jag kollade till mina kvigor i dag, som kommer att bli hamburgare till vintern, slöläste jag på Expressen och DI-TV. Där har återigen snabbmatskedjan Max Hamburgers gått till frontalangrepp mot svenska köttbönder. Från och med idag är restaurangkedjan Max Hamburgers en salladsbar för mig.

Efter ”skandalen” när snabbmatskedjan hoppade i säng med Djurens rätt trodde jag att ägarna rensat upp bland de anställda, men icke. Länk: Max-Burgers, kommer bönderna agera

Ny fiffig ide

Max hållbarhetschef Kaj Töröks nya fiffiga ide är att, efter att räknat på procent i stället för volym såld vara, att hårdsatsa ännu mer på veggoburgare. Om bara några år är målet att minst varannan hamburgare ska vara veggoburgare. Anledningen är att om vi äter kött så kommer vi, enligt Török, inte nå klimatmålet och då kommer haven höjas, det kommer komma en miljard klimatflyktingar och en tredjedel av alla arter på jorden kommer utrotas.

Fortsätta leverera?

Naturligtvis kommer snabbmatskedjan, genom olika kampanjer informera oss om hur skadligt det är med att äta kött och genom aktiv handling göra vad de kan för att driva sin linje – äter du kött är du dum och dödar oss som är snälla.

Att kossornas växthusgasutsläpp är ett nollsummespel och själva basen för all odling i Sverige kommer de inte informera om.  

Jag undrar om Sveriges bönder verkligen kommer fortsätta sälja kött till en kund som aktivt driver linjen att böndernas kossor är ett av de största hoten mot mänskligheten?

De kommer lyckas!

Jag tänker inte utge mig för att verka styvare än Török i procenträkning och logik. Men jag tror jag att han kommer lyckas uppnå målet med minst varannan veggoburgare. Det enda som krävs är att andelen riktiga hamburgare minskar drastiskt vilket mycket väl kan ske med minskade volymer kött från bönderna och minskande antal matgäster som inte vill äta kött på en plats där de tror att köttätare är onda.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack.