Hej då, Macken!

Om man som myndighet eller beslutsfattare effektivt vill motverka utvecklingen på landsbygden eller i ett litet samhälle, så är det bästa man kan göra att se till att omgärda dess mest grundläggande funktioner med beslut och myndighetsföreskrifter, som omöjliggör deras fortsatta framtid.

Här några väl beprövade julklappstips – samt en nyhet om bensinmackar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap!

 

  • Lägg ner skolan!

Visst kan det vara fint om såväl förskolebarn som grundskolebarn (så heter det nog inte längre) kan få ”gå i skolan på landet”, men ska vi vara rationella, så är det ju enklare att sätta ungarna på en buss i någon/några timmar varje dag, så kan de få sin skolgång tillgodosedd i stan i stället. Det här är en åtgärd som får direkt genomslag och som avskräcker barnfamiljer från att flytta ut på landet.

  • Kapa kommunikationerna (a)

Dra ner så mycket som möjligt på bussturerna – tänk inte ens tanken om att låta tåget stanna (även om det skulle vara möjligt!) – och kör bara några pliktskyldiga anropsturer på tider som ändå inte passar kommunmedborgarna. (Det här är inte lika effektivt eftersom folk på landet envisas med att köra egen bil, men kan motverkas med bensinskatter och bonus malus-system).

  • Kapa kommunikationerna (b)

Kommunicera ambitiösa mål om ”levande landsbygd” med bredband och ”fiber till alla”, även om vi alla vet att det inom överskådlig tid inte är en realitet. Låt samtidigt Telia avveckla det fasta nätet och PostNord dra ner på utdelningsfrekvensen, så avskräcker det ytterligare några.

  • Stäng macken (och affären)!

Se till att med effektiva och kostsamma miljöföreskrifter hindra den lokala livsmedelsbutiken (Ica Nära/Handlar´n eller någon annan) från att parallellt sälja bensin och diesel. Det kan på sikt även bidra till att affären läggs ner.

  • Stäng macken ändå! (Nyhet!)

Och om någon ändå envisas med att erbjuda något annat än miljöpolitiskt korrekta laddstolpar för el-bilar, d v s att sälja diesel och bensin, så kan detta tilltag kväsas med hjälp av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), vilket Dagens Nyheter och ATL rapporterat om. Där har man nu aviserat skärpta regler kring förvaring av drivmedel och renoveringskrav, som beräknas leda till att sådär 500 bensinmackar på landsbygden kan komma att läggas ner.

Se där – några handfasta tips!

Bara att tuta på!

Hej då Macken!