Spiken i kistan – PostNord!

Jamen, där satt den väl ändå till sist!

Postfinansieringsutredningen!

Inte nog med PostNords eget påhitt om ”varannandagsutdelning” – nu föreslår den statliga Postfinansieringsutredningen (SOU 2023:4) att det ska lagfästas med ”tredagarsutdelning”, d v s utdelning av post var tredje dag.

Jaja, men oj vad du ojar dig och tjatar om det här med post kan någon tycka (!) – och hur många blogginlägg har jag inte skrivit om detta (senast för bara några veckor sedan satt jag ju och gnällde om att Läkemedelsverket vill förbjuda utdelning av receptbelagda läkemedel i postlådor på landet). Med samma gamla bild.

Dit Posten alltmer sällan når.

Och visst är det så att vi har kunnat leva med både ”varannandagsutdelning” och säkert även kan leva med ”tredagarsutdelning”. De flesta av oss är tillräckligt digitala för att knappt behöva någon postutdelning alls.

Men det är inte lika självklart för alla. Dels därför att man är äldre, bor i glesbygd och inte kan, förstår, eller vill ta till sig det digitala, dels därför att man bor i de delar av landet där det digitala samhället, vare sig man vill det eller ej, är uselt utbyggt och blott en chimär.

Statlig postdistribution av lokala dagstidningar i pappersform kan man glömma – tur att det på de flesta håll finns privata alternativ!

Som kronan på verket har nu Postfinansieringsutredningen dessutom fått ett nytt uppdrag om att utreda hur man ska kunna ställa krav på att alla medborgare ska ha ”en digital brevlåda” för att ta emot myndighetspost.

Visst, det ska utredas hur det kan göras ”undantag för privatpersoner som inte har förutsättningar att använda en digital brevlåda”. Det står det tydligt i utredningsdirektiven.

Men ändå.

”Undantag”.

”Satt på undantag”, sa man förr i tiden när de gamla liksom fick gå åt sidan och bo i någon ”undantagsstuga” på gården.

Jojo.

Där får de väl sitta och fundera på log-in-uppgifter och lösenord till sin digitala brevlåda.

Det som nu sker kanske måste ske.

Men lite sorgligt och respektlöst är det.

Och behövs ens PostNord?