SAM 2023 – då var det klart!

Sådärja!

Då var det klart och inskickat!

D v s SAM 2023.

Var på Hushållningssällskapet I Östergötland/Vreta Kluster och fick hjälp av Louise och Martin med det (hade jag som utbo aldrig kunnat fylla i själv). Vi kollade på kartor på väggskärm, så att allt blev rätt.

För trots minskat stöd genom den senaste CAP-reformen och trots allsköns regleringar och restriktioner är det ändå värt att göra sig besväret att ansöka om en slant för att odla och hålla bygderna öppna  även här i skogslänen.

I år blir det raps!

Nu ska alltihop tydligen satellitövervakas. Och råkar man då ha en liten Grot-hög eller ett virkesupplägg liggande i kanten på ett gärde, så kommer satellitbilden att markera rött. Då får man själv knata ut och mobilfota och ”geotagga” för att visa att det här var minsann bara var temporärt.

Inte utan att det ibland känns som att stödbenägenheten står i omvänd proportion till kontrollbenägenheten.

Men nu ska jag inte vara gnällig.

Två bra saker med nya CAP:

  1. Det här tramset med ”stödrätter” har avskaffats (så mycket byråkrati och avtalsskrivande vi slipper med det)
  2. Det här tramset med att odla ”tre grödor” försvinner (förvisso med en hög andra restriktioner).

Och nu är blanketten inskickad – vi gick igenom fastigheten, stora som pyttesmå skiften.

Bra dag!

Gott så!