SKYFALL!! (James Bond eller SMHI?)

 

Tänker du, som jag när du hör ordet ”Skyfall” , främst på James Bond-filmen (vars bilder av upphovsrättsliga skäl inte kan visas här)?

Eller det av SMHI utlovade Skyfallet?

Det här har väl, som med allt annat, att göra med att även de mest samhällsnyttiga medborgartjänsterna ska konkurrensutsättas. Typ väderprognoserna.

Och det är säkert bra.

Men jag har en – som det politiskt korrekt brukar uttryckas –  ”röd linje”.

Det finns några grejer som jag tycker att det allmänna, d v s vi alla, under alla omständigheter, bör finansiera via skattsedeln. Till dem hör saker som polisen, försvaret, skola, sjukvård m m.

Samt meteorologin, d v s SMHI (jag bara njuter av meteorologen Lisa Frosts trygga stämma där hon betonar alla konsonanterna).

Sedan må det finnas allsköns ”företag” som i privaträttsliga former erbjuder samma tjänster (Nej tack om vi talar om polisen och försvaret), om än med statlig finansiering.

Men det jag går och stör mig på lite just nu är SMHI.

Som från att ha varit en lugn och trygg informationskälla – på det som verkar vara en konkurrensutsatt marknad – nu inför minsta regnväder blåser i stora trumpeten!

Och trissar upp det med varningsskalor i alla möjliga färger – ”Orange Varning!” – och en hotbild som gör att man funderar på att ta fram sovsäcken och gå och lägga sig i jordkällaren tills katastrofen är över.

I fredags, när jag var i Stockholm, skulle det bli ett ”Skyfall” över huvudstaden.

Det stannade (på Södermalm) vid ett lätt regn.

Och nu när jag nu är på gården så har jag förberett mig för de 55,8 mm regn inom 24 timmar som SMHI så sent som i går kväll under prognosen ”Säker” prognostiserade.

Jag inser naturligtvis att det inte är särskilt lätt att göra väderprognoser.

Och jag ska erkänna att det nu (söndag em) faktiskt börjat småregna lite lätt – kanske det är värre i andra delar av landet.

Men jag tänker att det här är lite som med det här att ropa ”Vargen kommer!” När den orangea varningen slutar med ett lätt sommarregn?

Jag vill ha ett statligt meteorologiskt väderinstitut, som oberoende av allsköns andra ”vädertjänster”, inte målar väderprognosen i ständiga katastroffärger, utan dit jag lugnt och tryggt kan gå och få en ungefärlig uppfattning om det kommande vädret.

Sedan kan det bli fel ändå.

Duggregnet kan bli ett skyfall.

Då får jag väl lita på 007 James Bond.