Demokörning Deutz 7250 TTV
För året hade vi den stora äran att få demoköra en Deutz 7250 TTV. Nu så här nio månader efter har jag hunnit smälta upplevelsen och ska här dela med mig av den. Deutz var för mig ett helt obekant märke som jag endast sett på bilder, genom bilfönster och på mässor förut, så det var verkligen spännande att få prova en på riktigt i verkligheten. Här kommer lite kort om min upplevelse.
Förord
Som vanligt när jag skriver om en traktor jag provat här så gör jag så gott jag kan utifrån min upplevelse. Det kan va så att jag missförstått något eller inte har koll på någon funktion, men då hoppas jag att jag snabbt via kommentars fältet blir tillrättavisad. Jag hoppas och tror ändå att jag har hyffsad koll på det jag nämner här. Jag ljuger i alla fall inte med flit, det kan jag lova. Hursomhelst så är detta med traktormärket Deutz väldigt spännande. Det är ett märke jag har dålig koll på, och det är nog kanske mest för att de saknat lite representation i vårat område. Den här som vi demokörde kördes upp till oss från Linköping. Däremot så vet jag att det finns några stycken som rullar lite här och var och de som kör dem verkar inte helt missnöjda. En sak är i alla fall säker och det är att man inte ska dö nyfiken, så när vi fick chansen att prova en Deutz så tog vi den absolut. Vi hade en önskan om att få provköra en i den storleken som känns mest aktuell och i ett för oss viktigt moment, och den önskan gick att lösa. Detta gick att lösa och en 250 hk stark traktor med fullutrustad GPS dök upp så vi kunde prova att köra lite gödning på vallarna med hjälp av styrfil. En demokörning mitt i prick skulle man kunna säga.
Traktormodelen
Traktorn som vi testade var alltså en 7250 TTV och är en traktor i 250 hästars klassen med en vikt på cirka 10 ton och steglös transmission. Vad jag förstod så var den fullutrustad med allt som gick. Här finns länk till en broschyr på traktorn : Klicka här för att komma dit .
Momentetet
Det arbetsmoment som vi tyckte var mest intressant att prova var något inom växtodlingen som vi gör mycket och som kunde ge traktorn chansen att visa vad den går för, både gällande körning och tekniken. Gödnings spridning med hjälp av styrfil blev alltså det perfekta momentet att testa. Dels för att få prova körningen, men också för att få testa GPS-tekniken för precisionsodling. Idag är ju fungerande och lättanvänd GPS ett måste för många traktorer som används i växtodling. Det är absolut en faktor som jag tycker måste tas med när man kollar på traktor.. Så att köra lite kalium på våra vallar med hjälp av styrfil blev det perfekt arbetsmoment.
Nu om körningen, vi börjar med lite bilder:
Detta var lite om traktorn i bilder och text, men nu är frågan vad tyckte jag om traktorn då?!
Det är alltid jättesvårt att snabbt bilda sig en rättvis bild av en traktor tycker jag. Första intryck är en sak och sedan kan det helt kastas om när man satt sig mer in i allt och lärt sig mer. Nu ska jag ändå vara ärlig och säga att det spontant inte var en favorittraktor. Det betyder inte alls att jag tycker att den är utdömd på något sätt, men den kvalar inte in högt på min topplista i dagens läge. Däremot så är det absolut en fin traktor med bra komfort och den klarar det jag tycker en traktor ska göra. Jag tror att om jag fick sätta mig in i traktorn lite mer och lära mig allt så skulle den helt klart klättra på topplistan. Jag tyckte att det var lite svårt att komma underfund med hur allt fungerade och efter vad jag är van vid så var inte allt helt logiskt. Däremot ska man inte glömma att den här traktorn är i en helt annan prisklass än de dyrare märkena på marknaden samtidigt som den kan göra samma saker och det gör den helt klart attraktiv. Så vill man ha mycket funktion för pengarna är nog detta ett bra alternativ det tror jag absolut.
Lite allmänna bilder: