Lyckad tillväxtreglering på höstrapsen
Nu har vi ju haft tillväxtreglering av höstraps på hösten i våran verktygslåda i några år. Det är en behandling vi har använt oss av som försäkring varje år sedan dess och varje år har vi sett att det har haft effekt på rapsen, men i år är första året vi ser så tydlig stor skillnad på det som är behandlat gentemot nollrutan. Man skulle nog kunna säga att behandlingen var skillnad på liv och död för våran höstraps.
Kul att se
Syftet med behandlingen är ju att trycka ner tillväxtpunkten så att den inte fryser sönder och plantan dör. Det lyckades verkligen bra i höstas och nu i vår kan vi se stor skillnad på hur plantorna som är behandlade ser ut gentemot de obehandlade. Det syntes skillnad redan i höstas, men nu är den ännu lättare att se. Det är alltid intressant att se om en insatts har gjort nytta eller inte. Det är ju inte alltid man ser en tydlig skillnad med ögat direkt, men det gjorde det i detta fall. På något sätt känns det väldigt skönt med när man ser att insatsen man har gjort gjorde nytta, det är ju det som är meningen med insatserna.
Vad körde vi då?
Får jag gissa så Caryx är nog den vanligaste behandlingen att köra, men vi körde i år Orius med en dos på 0,425 liter/ha istället på inrådan av våran växtskyddssäljare. Det skulle vara lite snällare mot rapsen, men samtidigt ha bra tillväxtreglerande effekt. Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till detta ett tag i höstas, men det visade sig att det fungerade bra! Tillväxtpunkten hölls nere och rapsen verkade må bra hela vägen.
Jag förstår att det är väldigt olika hur höstrapsen ser ut på olika fält och gårdar, men för oss så verkar det helt klart som att tillväxtregleringen var en lönsam insats. Kan tillägga att rapssorten är DK Expansion.