Vad jag pratar om när jag pratar om stamkvistning

april 9, 2021

I veckan har vi påbörjat stamkvistning av ett sått tallbestånd. Beståndet är sått år 2000 och är alltså 21 år och ståndortsindex är T22. Rätt magert med andra ord men skapliga tallar. En del betning finns det och någon blötmark också. Vi har stamkvistat det en gång förut för fem år sedan och nu är…

Läs mer

Glad Påsk!

april 3, 2021

Jag önskar alla läsare en Glad Påsk! Jag och min fru är uppe i nordvästra Dalarna och åker skidor. Vi är i Grövelsjön närmare bestämt och spåren är fortfarande mycket fina, de flesta i alla fall. Fast man märker att våren närmar sig, på eftermiddagarna är det lite lösare i spåren och det börjar droppa…

Läs mer

Röjning, ny podd ute och vi passerar 100!

mars 29, 2021

I förra veckan röjde jag en del, dels de här mindre grangrupperna som jag nyligen skrev om men också ett helt annat bestånd. Det är ett långsmalt bestånd på 2,4 hektar, 13 år gammalt. I planen står det G24, men det låter lite tycker jag. Jag gissar att det är lite bördigare. Det är beskogat…

Läs mer

Vi sparar grangrupper i våra föryngringar

mars 23, 2021

Innan vi gör en slutavverkning så ser vi alltid om det finns några grangrupper att spara. Och det gör det ju oftast. Jag tänker på de här mindre granarna som är självsådda och som man ser kommer upp i luckor. De kan vara allt från ett par decimeter till ett par meter höga, oftast 3-6…

Läs mer

Vi röjer i före detta hägnet

mars 22, 2021

Jag tror jag nämnde tidigare att vi hade ett hägn uppe i skogen där Bosse planterat en hel del olika trädslag. Mest lärk, runt 5-6 olika typer av lärk. Hybrid, Sibirisk, Japansk och någon mer sort från Tjeckien. Samt några tallar från Balkan och några Sibiriska silvergranar. Vi rev hägnet i höstas och idag röjde…

Läs mer

Min bild av det privata skogsbruket skiljer sig från den mediala bilden

mars 14, 2021

För knappt fem år sedan startade jag och min far Skogspodden. Delvis föddes idén till podden när jag var på ett seminarium med Future Forest på KSLA i Stockholm våren 2016. Det var första gången jag deltog i något skogligt seminarium (jag jobbade fortfarande på Ericsson då) och debatten mellan miljörörelsen och företrädare för skogsindustrin…

Läs mer

Vårt skogsbruk är motsatsen till oljeindustrin

mars 9, 2021

Idag har jag stamkvistat ett antal tallar i ett 25 årigt blandskogsbestånd. Vi är lite sena med stamkvistningen, skulle nog har gjort för några år sedan men det kom väl lite annat emellan. Det är ett fint bestånd, SI G26, och det ligger i en liten dalgång med en liten bäck som rinner mitt i….

Läs mer

Dessa fantastiska familjeföretag

mars 2, 2021

Sverige har en del väldigt stora företag med många anställda, typ Volvo, Ericsson, Sandvik, SCA, Epiroc, Investor, H & M och så vidare. Det är ofta de här företagen som man tänker på när man hör siffror om sysselsättning, varsel och nyanställningar. Sedan har vi en massa små företag förstås, vi har över 1 000…

Läs mer

Vi räknar årsringar och stammar

februari 24, 2021

Min prognos från igår visade sig stämma för en gång skull, häcken var färdigklippt precis till lunch. Skönt, började bli rejält trött i axlarna men det räknas väl in som lite träning? Medans jag klippte klart granhäcken så klippte Bosse äppelträden. Det är ett digert jobb, det finns nog runt 35 äppelträd här. Nu klipper…

Läs mer

Häckklippning fortsätter men i större skala.

februari 23, 2021

I bergslagen har vi den större granhäcken och den började vi klippa idag. Den är riktigt stor och hög, tror jag mätte den till 4,5 meter förra året (som ni kan läsa om här) men den känns betydligt högre. Speciellt för mig som är höjdrädd. Jag använder mig av, precis som förra året, ett rep…

Läs mer