Giftiga ägg och raseri

Det pågår en äggskandal just nu. Giftiga ägg har sålts och ätits runt om i Europa och även nått Sverige.

Giftet heter Fipronil och är ett lusmedel. Ett medel som är förbjudet att använda i livsmedelsproduktion i hela EU. Ändå har det använts och medlet har gått över till, ja, just det, ägg.

Garanterat svenska ägg

Jag blev så vansinnigt arg över det här! Jag skrev ett långt, ilsket blogginlägg morse där jag frågade mig vem som över huvud taget kommer på tanken att köpa utländska ägg!? Vilka är det som gör så? Var finns de människorna? Hur tänker de?

Innan jag postade inlägget skulle det drickas morgonkaffe. Jag var så förbannad!!
Jag kastade med våld ner en sked pulver i koppen, hämtade vattenkokaren som en arg militär och hällde det skållheta vattnet från dramatiskt hög höjd medan jag viftade irriterat med den fria handen! Jag tog upp koppen, insåg att kaffet var alldeles för varmt, drämde ner den i bordet igen och sedan vrålväste jag rakt ut i det tomma köket med min ilsknaste svensk-matproducent-röst: Vem? Köper? Utländska? Ägg? Va!? Va!? VEM!!?

Jag satte mig ner och blev plötsligt mer uppgiven än arg.

Jag tänkte sorgset att jag nog har haft fel om folk. Att människor inte alls har börjat tänka på vad de äter. Att man helt enkelt får finna sig i och acceptera att många är ansvarslösa och inkompetenta. Att folk helt enkelt inte BRYR SIG!

Sedan tog jag mig i kragen och kollade upp lite siffror.

Nu är jag inte jättearg längre. Inte ens lite arg faktiskt. Jag är möjligtvis fortfarande lite uppgiven och lite skaka på huvudet-irriterad. Men jag tycker om människor igen. Jag gör det. Även om jag inte vill vara med dem hela tiden. Jag tror att det kanske finns hopp ändå.

Det visade dig nämligen att vi importerar väldigt lite ägg till Sverige.

Vi svenskar äter enligt Jordbruksverkets statistik nästan femton kilo ägg per person och år och av dessa kommer över 94 procent från vår svenska produktion.
Det är mycket. Jämfört med kött, där importen ligger runt 50 procent, är det fantastiskt!

Anledningen till att svenska ägg dominerar så kraftigt är att de flesta människor tycker att det är väldigt viktigt. Det är en självklarhet för oss att det ska vara svenska ägg på frukostbordet och i sockerkakssmeten. Och det är ju helt underbart bra!

Sedan finns det även rätt stränga regler när det gäller äggimport som gör det svårt att ta in så mycket utländska ägg i vårt land. Importerade ägg måste vara garanterat salmonellafria, och då är det inte helt lätt att hitta någon att handla av eftersom många länder inte kan leverera det.

Så tack alla som köper svensk mat och i det här fallet svenska ägg. Tack för att jag inte behövde dra på mig en raserirelaterad stroke med anledning av det här och tack för att folkvettet och värnandet om smittfri, djurvänlig matproduktion lever vidare även om det ser mörkt ut ibland.

Nu gäller det bara att kämpa på. Att sprida mer kunskap och öppna fler ögon. Min förhoppning är att svenskt kött mycket snart ska vara ett lika självklart val som svenska ägg.