Lucka nummer 19: Höladan och en duktig byggare

Den här höladan byggdes av Dannes morfar på 80-talet.
1982 säger Danne men jag tycker att det låter alldeles för länge sedan. Det är ju samma år som jag föddes…

holadan
Nutid

Det var här vi inredde för de allra första kalvarna och sedan dess har vi alltid haft djur här. Just nu är den andra långsidan öppen och vi har fyra boxar för avvanda kalvar där. När den byggdes var den bara till för lagring av hö. Dannes morfar handlade en del med torrhö även efter att han hade slutat med djur och ladan är 9,5 x14 meter.

Danne svaga minnen från bygget fast han bara var fyra år och han har hört berättas mycket om hur det var när den sattes upp. Bland annat hade förmannen för bygglaget räknat på golvytan och sagt att det nog skulle behövas lite extra betong utöver det som kom med betongbilarna. Att det måste köpas hem en 25-kilos säck med cement. Och jo, han hade räknat helt rätt på den stora ytan. Det fattades betong motsvarande den där enda cementsäcken! Det är precision det!

Den här ladan hade ett för tiden modernt system för hantering och torkning av hö.  Det fanns en travershängd höfördelare i taket och en rejäl fläkt.
Inget av det här använde vi mer än det allra första året, 1998. Då var det självlastarvagn och hökanon som gällde, sådär som det funkade back in the days. Gott luktade det såklart. Ljuvligt!

Men sedan åkte allting ut! Här är en liten film som vi gjorde för några år sedan.

https://www.facebook.com/NysaterLantbruk/videos/907716172608141/
film

På de här bilderna hade två kalvar rymt och tagit sig upp i höet. Att ligga i maten var visst inte helt fel. Året var 1998.
holadan3

holadan2

Foderhanteringen förändrades när balpressarna började komma mer och mer. Min pappa pressade här första året vi hade djur och vi ensilerade balarna i storsäck. Inplastare var inte så vanligt än. Sedan köpte vi vår första egna balpress, en Gallignani.