Dannes fem bästa takskottartips!

3 februari, 2018

Jag var till stan en sväng idag och jag tror vi måste prata lite om det här med takskottning. 
Det kanske verkar som ett simpelt jobb. Klättra upp, skotta ner snö, klättra ner. Men med tanke på vad jag såg idag kan det nog vara läge för en liten lista.

Här följer fem tips från Danne (erfaren takskottare och rätt smart person i största allmänhet). Läs och begrunda:

1) Skotta inte bort all snö. Spara minst en decimeter annars är det jättelätt att skada takplåten/pappen. 
Det här visste jag redan innan vi började med den här listan. Jag och min bror blev brutalt medvetna om det när vi skottade ett altantak för många år sedan. Det är en helt annan historia men med tanke på hur arg farsan var så kan jag lova att det här är en väldigt viktig grej.

2) Tänk på var snön landar.
Om man är rädd om sin bil, sin hund, vill komma in i sitt hus igen eller liknande kan det vara bra att fundera lite i förväg innan man öser ner flera hundra kilo snö från taket.

3) Dela upp stora tak. Skotta inte från ena sidan till den andra utan gör rännor över hela taket så att viktfördelningen inte blir skadlig för konstruktionen.
Danne visade väldigt pedagogiskt med hjälp av en tepåseförpackning för att jag skulle förstå det här. Fattade ju ändå såklart, herregud vad tror han!?
(Okej då, jag erkänner, jag skulle säkert inte tänka på det där om jag darrande av skräck hade tagit mig upp på ett svinhögt tak för att skotta.)

4) Skotta inte i onödan
Man behöver inte klättra upp på taket och härja med snöskyffeln bara för att det är vinter och snö. Om det är mindre än en halvmeter finns det ofta ingen anledning att skotta. Och bara för att en av grannarna skottar innebär det inte att alla andra måste göra det i vild panik. Den där grannen kanske bara är en överdrivet hurtig eller nervös typ.

5) Tänk på säkerheten. Sele, skor och sällskap.
Säkerhetssele är bra. Särskilt när det finns något vettigt ställe där man kan fästa linan. Selarna kostar en slant men det kan det vara värt.
Bra skor är också ganska smart. De som ger sig upp i foppatofflor eller andra sommardojjor får helt enkelt skylla sig själva om de ramlar ner.
Och så sällskap. Man bör gärna vara två på taket, eller i alla fall ha någon i närheten som vet att man är ute och klättrar och leker Händige Harry. Den personen kan även serva med kaffe och mackor med jämna mellanrum.

Sådär. Kan vi försöka hålla oss till det här nu? Så jag slipper vara så himla orolig för alla människor?

 

Bra saker med kyla
Vägran och verkstad