Bra saker med kyla

Några bra saker måste det väl ändå finnas med att temperaturen når -20? 

Nja, jag vet inte det jag. Inga som inte finns redan vid minus 5-10 i alla fall.

Fördelar med kyla överlag är i alla fall att ströbäddarna håller sig torrare och kräver mindre halm. Gödseln blir inte lika kladdig och det är rent och snyggt längre.
En annan sak är att balarna håller ihop fast man har tagit av nätet, det är bra. Ytterligare en grej är att det är otroligt mysigt inne i traktorerna när det är svinkallt utanför. Det blir en härlig kontrast som inte är att förakta. Och det var väl ungefär allt.

foderbl

Men på allvar då? Hur illa är 20 minusgrader. Inte så farligt alls, säger någon. Myggfritt och behagligt, säger någon annan. Minus 30 är värre, säger en tredje.

Jo, det är sant, nog finns det det som är värre, och tjugo grader går väl att hantera om det inte håller i sig så länge. Men det är verkligen inte kul! Man går med en inre oro hela tiden för att något ska gå sönder eller börja jävlas i kylan. Man kollar vattenkoppar och får nästan panik om man har glömt att göra det. Och så måste man planera precis allt och allt man ska göra tar mycket längre tid än när det är varmare väder.

Gnäll? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Man måste få säga att vinter och kyla kan vara besvärligt och en källa till oro ibland. För vår del handlar det om att allt måste fungera för våra djur. Det är vårt ansvar och det pågår dygnet runt oavsett årstid. Jag kan lova att det är mycket mer lustfyllt när det är lämpligare temperatur ute!