Några bilder från en Ungersk mjölkgård

Igår stod gårdsbesök på schemat.

Efter en riktigt bra frukost där vi till och med hittade en strategi för att få mer kaffe än en liten, liten liiiiten espressokopp (Danne hittade en tjej som gick runt med en särskild kaffevagn) var det dags att hoppa in i bussen och åka ut på landsbygden.

Det första stoppet, som jag tänkte visa bilder ifrån var en stor mjölkgård som låg ett par mil utanför Budapest. 

Där fanns 1000 mjölkande holsteinkor och totalt 2000 djur på gården. Det var stort men samtidigt inte sådär industristort som man kanske hade tänkt sig. Det var fortfarande en gård eller hur man ska säga. Ni fattar.

Här är ett gäng småkvigor. Jättetrevliga och sociala.

ung

Titta på den där lilla vita hur den kråmar sig mot kameran!

ung2

Sedan kom vi till kalvavdelningen. Många kalvar var det och de sätts i ensamboxar när de är en dag gamla.

ung4

Det fanns kalvboxar både i det här stallet och utomhus. Om man zoomar på bilden ovanför så syns boxarna. Det var ganska stora ensamboxar och kalvarna kunde se varandra tvärs över gången men hade inte, som i Sverige, möjlighet till noskontakt.

Kalvarna som var ute hade egna små hembygda hyddor. Enkelt och smart konstruerade med gångjärn i taket så man kunde öppna och lägga in halm, och handtag (de där stolparna på sidorna) så att man kunde lyfta bort dem när det var dags för rengöring.

ung5

Själva hagen såg ut att vara gjord av en grov armeringsmatta. Jag gillar sånt där! Enkelt och smart. Synd att det är väldigt tidskrävande att tillverka.

ung7

Det är kul att resa med bönder. Och konstigt. Jag menar, vi är ett gäng människor här som alla jobbar mycket, som ofta bor på våra arbetsplatser och som säkert, i alla fall jag, drömmer om att komma bort och se något helt annat ibland. Och ändå pirrar det i magen och man blir alldeles till sig när man får komma ut och se lantbruk och djur!

Många av oss kunde inte heller låta bli att ägna oss åt diverse former av närkontakt. Vi luktade på foder (minst hälften av gruppen), smakade på foder (jag och en annan i sällskapet), kelade med kor (jag och och många fler, haha, halva min fina ankstjärtsjacka är täckt av kosaliv/snor/foderrester) och grävde i jorden (Danne).

ung3 ung17

Nu ska vi åka och bada! Fler bilder kommer sedan.