Tre damer på slaktlistan

3 oktober, 2018

Idag har Linda och jag kört hem tre kor som ska på slakt nästa vecka. De har varit på bete hela sommaren men nu var det dags att komma hem. De andra får vara kvar ett tag till.

Två av dem tog inte hand om sina kalvar och den tredje har horn och det vill vi inte avla vidare på. Därför hamnade de på årets slaktlista och det känns faktiskt helt okej. Möjligen är det lite tråkigt att Barbara måste iväg. Hon är den ljusgråa kon på bilden. Henne har vi följt sedan hon var liten och det var trist att hon inte hade några föräldraskills.

Det är viktigt det där med att de är bra mödrar. Det är ju liksom hela grejen. Kornas jobb är att ta hand om sina kalvar och i naturen mister dåliga mammor sina avkommor. Om vi människor kan träda in och blaska med hinkar och nappar och fryst råmjölk så finns det ju en chans, men det är långt ifrån lika bra. Och det är inte så det ska vara om det går att undvika.

Därför tänker vi vara ganska hårda med vilka kor vi har i vår produktion. Om de inte visar de rätta instinkterna blir de inte kvar. Det är en stor trygghet att ha fina kor som fattar grejen.

Lite roligt var det när vi skulle lasta. Allihop kom galopperande mot djurvagnen och trängdes för att se vad vi skulle göra och vad vi hade med oss. Kraftfodret vi hade som lockvara gick åt ganska fort. Kul när de är nyfikna och glada.

Vi lyckades även fånga en ko i en balkorg, men det är så knasigt att det är svårt att förklara!


Här är en duktig morsa och hennes lilla kalv. Fiona och Felicia heter de. 

 

 

En krona per klöv till Världens Barn!
Tisdagssvammel om höstläget och knakande fingrar