1: Går korna går i ide?

3 december, 2018

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

-Vad gör ni bönder på vintern egentligen?
Det är faktiskt en fråga man får då och då. När kor och andra betesdjur inte syns i hagarna och traktorerna är borta från åkrarna. Då undrar man vad vi sysslar med?

Jag själv kan undra lite hur resonemangen går hos de som ställer frågan? Tror man att djuren går i ide? Eller att de sköter sig själva under vintern? Så man kan låsa och sticka till Thailand ett par månader?

Nej, självklart förstår de flesta att djuren ska skötas året om. Men många verkar tro att verksamheten liksom stannar upp på något märkligt sätt…

Så hur ligger det till då? Hur annorlunda är just vintern är jämfört med andra årstider?

Svaret är att det är olika från gård till gård, från företag till företag. Men om man generaliserar lite (vilket jag kommer att behöva göra en del i den här julkalendern) så kan man börja med att slå fast att den normala produktionen fortsätter precis som vanligt. Oavsett årstid. Djuren ska utfodras och få rent omkring sig. Kor mjölkas, kalvar föds, djuren växer och skickas till slakt. Sedan kommer allt annat som också görs året om. Som pappersarbete, maskinskötsel och vardagligt underhåll.

Den stora skillnaden är att odlingsarbetet inte är i sin mest tids- och arbetskrävande fas. Inget sås eller skördas och man kan inte göra några markarbeten som till exempel dikning när det är kallt och fruset.
Men det är inte helt stilla på den här fronten heller. Alla bönder måste planera sin odling i god tid och se till att få hem utsäde och gödning och annat man behöver. Detta långt innan det är vår och dags för sådd. Det går inte att stå där i april och klia sig i huvudet och fundera på hur man ska göra och vad man ska odla.

Det här med planering och förberedelser gäller inte bara odling utan allt möjligt ute på gårdarna. Många ser till att hinna serva och laga sina maskiner under vintern, man förbättrar och åtgärdar saker i djurstallen, räknar på investeringar och förändringar och summerar den gröna delen av året och gör upp planer för nästa säsong.

För de flesta bönder är dock vintern en lugnare period. Samtidigt tar allt mycket längre tid när det är kallt och snöigt. Mycket av det vardagliga kräver mer planering. En annan nackdel är att det kan vara krångligare och mer ångestladdat att till exempel resa bort när det är kallt och besvärligt. Jag personligen har stark skräck för isproppar i vattenledningar, strömavbrott och köldprotesterande maskiner.

Det finns också de som har mer jobb än någonsin under vinterhalvåret. Många lantbrukare har uppdrag med snöröjning, sandning och andra vintersysslor med sina maskiner.

Så! Det är olika på olika gårdar alltså. Men lantbrukets verksamhet pågår för fullt ute i landet, även vintertid. Och inga produktionsdjur går i ide, så nu har vi rett ut det!

 

 

 

 

 

2: Pojk-kossor och ko-bebisar?
Inte än men riktigt snart