2: Pojk-kossor och ko-bebisar?

4 december, 2018

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Nötkreatur. Stolta, vackra skapelser som förvandlar gräs till kött och mjölk. Men alla är inte kor. Nu reder vi ut begreppen.

Ko
Nötkreatur av honkön som fått minst en kalv.

Kviga
Nötkreatur av honkön som ännu inte fått någon kalv.
(Det här tvistas det lite om på vissa håll. Ibland säger man kvigor även efter att de fått sin första kalv. Men vi behöver inte rota så mycket i det)
Många kvigor blir mjölkkor eller dikor medan vissa blir kött.

Tjur
Nötkreatur av hankön. Okastrerad.
Vissa tjurar blir avelsdjur och får antingen betäcka hormonstinna honor på det gamla vanliga sättet eller också bo på en seminstation och lämna ifrån sig sina små simmare utan ko-inblandning. Det låter kanske lite trist det där sista men faktum är att seminstationer är bland det lyxigaste en tjur kan bo på. Rena slottsmiljön.

De flesta tjurar, i stort sett alla, finner man dock i köttproduktionen. På vår gård jobbar vi med tjurar som vi köper från mjölkgårdar i närområdet. Där föds både tjur- och kvigkalvar och vi köper tjurarna och föder upp dem till slakt. En frisk tjur som fått en bra start, serveras bra foder och lever i en god miljö är klar för slakt efter ungefär 14-19 månader, beroende på ras.

Stut
Kastrerad tjur.
På vissa gårdar kastreras tjurarna. Fördelen med det är att de blir lugnare och kan hållas nära hondjur utan att det blir en massa romantiskt stök. De har även lättare att få fett på kroppen och i musklerna. Nackdelen är att en stut växer mycket långsammare än en tjur.

Oxe
En äldre kastrerad tjur, 3-4 år.
Oxar är alltså äldre stutar. Ofta djur som används i arbete. Det är inte så vanligt med oxar i Sverige men det finns säkert några stycken. Som sällskap till exempel eller i något slags jobb. Dragoxar var ju vanliga förr och är det fortfarande i många andra länder. Stark som en oxe har man ju hört om.

Kalv
Nötkreaturens avkomma.
Tjurkalv och kvigkalv, dvs kille eller tjej. Inga konstigheter. Men det heter kalv! Inte ko-bebis!

Så! Dagens fortbildning, varsågoda!

3: Vårt livsfarliga yrke
1: Går korna går i ide?