5: Så otroligt modernt med en köttfri dag…

6 december, 2018

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Köttfri måndag har ju marknadsförts som något riktigt nyskapande. En grej som kanske ska rädda världen till och med.

Jag hävdar bestämt att det inte alls är något nytt med att skippa kött en dag i veckan! Skillnaden är väl att man körde torsdag i stället för måndag förr om åren?

Ärtsoppa och pannkaka har varit stående torsdagsmat hur länge som helst i husmanskost-Sverige. Ärtsoppa kan förvisso innehålla några små fläskbitar men det är ju absolut inte ett krav. Förr var fläsket en lyx man unnade sig om man kunde, liksom mycket annat köttätande.

Man har faktiskt varit rätt sparsam med köttet genom tiderna. Främst av ekonomiska skäl. Det är först nu när folk har bättre ekonomi överlag och vi har mycket billigt kött i butikerna som vi kan konsumera på ett överdrivet sätt.

För några generationer sedan var vi även bättre på att äta efter säsong. Vi åt en hel del växtbaserat protein som bönor och ärtor och många hade bra koll på olika råvaror. Att kunna få ut så mycket mat som möjligt från en köttbit eller några hekto färs var både viktig och kreddig kunskap. Vi var även duktigare på att ta tillvara allt ätbart och slängde inte lika mycket mat. De matrester som ändå blev gick dessutom oftare till husdjur som höns eller grisar, och kom på så sätt att bli en del av matproduktionen igen.

Väldigt klimatsmart och hållbart, eller hur? Nästan så man tror att någon supermodern klimat-kost-guru varit i farten!

 

 

 

 

 

6: Mjölkkor och disco-kor?
4: Vad är det vi säger?