Snötransport i natten

Det finns åkare och entreprenadfolk som stör sig så mycket på lantbrukare och våra traktorer att de nästan utvecklar eksem. Och så finns det de som har insett att samarbete är en sjukt bra grej! 

Just nu går vår traktor och vagn på snötransport i Sundsvall och Birsta och det verkar fungera väldigt bra. Danne kör i skift med Pär, en ung kille som är köttbonde och maskinförare, och numer också bloggfotograf.

Traktorn är en Deutz 7250 och vagnen en 26 kubiks Palmse 2226. Det man ser i längst ner i bild är en Tokvam sandskopa som sitter på frontlyften.

Danne körde i stan även förra året när det var så otroligt mycket snö. I år är det mindre men det finns en hel del att göra ändå.

Jag tror att man kan vinna mycket på att samarbeta mer över branschgränserna och det är roligt när vi lantbrukare blir tillfrågade om den här typen av jobb. Det är perfekt att ha bra körning för traktorerna när det är lågsäsong i odlingen och kul att se hur bra en lantbrukstraktor kan fungera som komplement till andra fordon.

Och nej, vi bönder får inte bidrag för att köpa traktorer. Vi kör inte heller på skattebefriat bränsle. Och vi är inte ute efter att förstöra marknaden för åkarna!

Foto: Pär Lindström