Hatten av för den här skolmatsalen!

Jag måste bara få visa det här för att ingjuta lite hopp. Nu när det har serverats polskt fulkött i svenska skolor känns det skönt att det finns ställen där man inte tummar på kvalitet. Skolor där man lär eleverna var maten kommer ifrån och där man gör medvetna, hållbara val. 

På Vallens Miljöskola i Kovland utanför Sundsvall har man haft fokus på bra mat i många år. Man stred tidigt för att få laga egen mat från grunden och för att kunna handla svenskt och närproducerat. Långt innan det började bli hippt.

Verksamheten drivs av två riktiga eldsjälar och köket har fått en massa utmärkelser genom bland annat Arla och White Guide Junior. Man jobbar nära både personal och elever och barnen har matråd och diskuterar ofta ursprung, smak och näring. Man odlar även egna grönsaker och barnen få plocka lingon som kokas till sylt.

Jag tycker att allt det här är fantastiskt. Man måste börja i tid och barn måste få en chans att förstå att mat är så mycket mer än vad många tror. Att en måltid är mycket mer komplex än kostcirkelns alla delar.

Nära den här skolan drivs en mjölkgård och härom dagen informerade köket om att köttet på menyn kom från korna på just den gården.

 

Underbart att det köps in närproducerat och viktigt att på ett odramatiskt sätt berätta för eleverna var köttet kommer ifrån.

Skolan ligger på landet och många elever har koll på både lantbruk och jakt. Så köttätande i sig är nog inte ett brinnande hett debattämne. Men det ingår ju också i mänsklig empati att fundera på liv och död, vad man ska äta och inte äta, om det är rätt att döda djur och så vidare. Därtill kommer den ständigt pågående diskussionen om kött i media och det påverkar givetvis också våra ungar.
Därför hade det varit lite sorgsna utrop i matkön en dag. Från barn som hade kommit att tänka på just det där, att kött faktiskt kommer från djur.

Då lade köket ut den här bilden:

Här tycker jag att Vallens Skola går i bräschen för något väldigt viktigt. Öppenhet och en vilja att prata och förklara. Det är precis det som behövs. Information, diskussion, respekt för olika åsikter och mod att stå för det man tycker är viktigt. 

Fantastiskt att en skola lägger en sådan här grund. Dels visar de att man ska göra medvetna val och att det kött man äter ska vara schysst producerat. Dels visar de att det är helt okej att fundera, resonera om mat och att man kan tycka olika. Att dessutom uppmana till mer matprat i hemmen tyder på att man verkligen ser maten som något viktigt. Helt rätt tycker jag. Hatten av!

Här är en bild på härliga grönsaker. För det är verkligen inte bara kött som serveras i den här matsalen. Det är mängder med vegetarisk mat och även den lokalproducerad så långt det är möjligt.

Här är en länk till kökets facebooksida. Kloka saker och mycket matinspiration.

https://www.facebook.com/vallensmiljo/