Vad blir det för mat?

Matlagning och middagsbestyr. När det gäller djuren behöver man i alla fall inte hålla på och fundera på vad man ska laga. Samma varje dag, precis som de vill ha det. Så få förändringar som möjligt och om det måste ske några så ska de göras sakta och varsamt.

Förstaskörds-balar, andraskörd, korn, potatis (om vi har) och så salt och mineraler. Mixa, mixa, mixa. Klart! Om det inte fastnar som det kan göra emellanåt, då svär man och  sliter sitt hår.

Vi mixar foder åt alla djur utom småkalvarna som får torrhö och  korna som får rundbalar direkt på foderbordet. Jo, förresten, några av korna får också mix just nu men de är bara fem stycken. Fyra lågrangade som höll på att bli för smala och så Kjellina, som förvisso inte är lågrangare men som har lätt för att magra när hon är dräktig. Hon är dessutom den typen av ko som tar till sig fler än sin egen kalv, så det är bra om hon kan få lite extra hull innan sommaren.
De andra är tjocka så det räcker så de får balar som tar lite längre tid att äta och definitivt ingen kraftfoderinblandning. Mineraler och salt får de i en plastlåda som hänger på en av grindarna. Enligt tips från veterinär och duktiga ko-legor får de en särskild sorts mineraler nu när de ska till att kalva snart. Det känns ju bra.

På tal om kalvning förresten. Bara tio dagar kvar till Giklans stora dag nu! Det är så spännande. Hon är så tjock om magen den där lilla fjällkon! När hon ska kliva upp från liggande brukar hon gunga med hela kroppen flera gånger för att få fart. Ser väldigt roligt ut.