Blod överallt

Det är sällan men det har hänt någon enstaka gång under alla år. Det ser läskigare än det är, men om det vill sig illa och kalven är liten kan det vara rätt farligt. 

Alldeles bakom hornanlaget på kalvarnas huvud verkar det gå några ytliga blodkärl. Om en nyligen avhornad kalv leker, stångas eller på något annat sätt råkar få en smäll precis där kan det hända att det börjar blöda om man har otur. Det har som sagt inte hänt många gånger hos oss men igår hade jag lite av ett blodbad här.

Jag hade delat ut mjölk och alla kalvar drack och mådde gott. När jag skulle hämta in hinkarna igen möttes jag av blod! En kalv hade rivit ner sin hink, jag gissar att han hade stångat på den och råkat träffa med huvudet precis vid avhorningen. Det var blod på napphinken, kraftfoderhinken och halva boxväggen. Dessutom rann det längs hela sidan på huvudet så att kalvstackarn såg ut som något från den där zombieserien vi följer nu, The Walking Dead.

Man får lite adrenalinpåslag en sådan där gång men kalven var rätt oberörd. Han verkade inte alls ha ont utan var på sin höjd lite irriterad på att det rann blod över hans öga så han inte kunde se ordentligt.

Det blir såklart ingen bild. Blodiga kalvar törs jag inte publicera foton på och förresten har jag bara ett som är alldeles mörkt och suddigt. Men det är rätt läskigt. Det ser ut som att det blöder jättemycket och ett djur som rör sig lyckas ju smeta ut det överallt så det ser ännu värre ut.

Här är en annan kalv. Söt och helt oblodig.

Jag skyndade mig att hämta verkstadspapper eftersom det suger upp så bra och så torkade jag bort så jag kunde se hur det var ställt. Mycket riktigt. Ett litet sår precis bakom hornanlaget. Det rann fortfarande men efter ett tag slutade det. Tack och lov. Jag vet av erfarenhet att det inte är det lättaste att sätta tryckförband på ett kalvhuvud så det slipper jag gärna.

I morgon ska jag visa en bild på honom för nu har han blivit ren och fin igen. Någon nämnvärd blodförlust kan det inte vara frågan om heller för han är lika pigg som vanligt. Slutet gott, allting gott.