Ny vecka, nya mjölkavlagringar att diska bort

Måndag och stordiskdag. Vi diskar mjölktaxin och alla napphinkar extra noga varannan vecka. Det känns fräscht och bra. Det enda som är lite jobbigt är när man kör igång disken och sedan glömmer bort den. Så att man möts av isärplockade hinkar och en mjölktaxi full med diskmedelsvatten är man ska börja utfodra kalvarna. 

Det där med att glömma sin pågående stordisk händer aldrig Linda, bara mig. Jag börjar med något annat, tänker fel eller har helt enkelt begynnande demens. Idag var Linda ledig men jag glömde bara nästan.

Vi diskar hinkarna varje morgon och kväll. På morgonen med diskmedel och på kvällen en enklare variant med bara vatten. Samma sak med mjölktaxin. Men varannan vecka ska det göras grundligare.

Stordisken går till så att vi plockar bort alla lösa delar på hinkarna, kör nappar, packningar och annan plast i diskmaskinen eller borstar ur alla mjölkavlagringar med en borste. Sedan diskas själva hinkarna noga och vattnet i mjölktaxin körs upp på extra hög värme tillsammans med en diskmedelstablett. När värmen är uppe på max (55 grader går den till som mest) kör vi visp- och pumpfunktionerna ett tag så att allt blir så rent som möjligt. Slangen är jättesvår att få ren, det går nästan inte men allt som är löst far iväg i alla fall. Sedan sköljer man noga och rengör alla lösa delar på taxin. I med nytt vatten, inte glömma att ställa ner temperaturen igen och montera ihop hinkarna. Klart!

Det här med att diska hinkar och annan utrustning för mjölkutfodring ser väldigt olika ut på olika gårdar har jag märkt. Vissa diskar varje dag och andra nästan aldrig. Kanske gör det inte så stor skillnad men jag tycker det känns bra att göra och det tar inte alltför lång tid.

Det är så mycket i en kalvs liv kan man inte kan påverka hur mycket man än försöker. Livet är skört, bakterier och virus kan man skydda dem mot till en viss gräns men inte helt och hållet. Man kan heller inte påverka väder och vind. Men det går att skapa en bra miljö, att hålla rent och torrt omkring dem och se till att de trivs och mår så bra som möjligt. Diska hinkarna noga är en sak som jag gör för att jag kan. För att det känns bättre och fräschare då.