Klimatskam? Nej, inte det minsta.

Jag är så trött på den här debatten just nu att jag knappt orkar höra ordet klimat. Tänkte inte ens skriva om gårdagens uträkningar för jag känner ingen bondeskam. Men se på mig nu. Sitter här och knattrar ändå. Tröttsamt! Men kanske ändå viktigt? 

Vi hade en intensiv dag igår. Efter veterinärbesök, utvecklingssamtal och lastbilar som skulle lossas fick vi besök av klimatrådgivaren Lars Stark från projektet Greppa Klimatet. Vi plockade fram siffror och information om gården och till sist fick vi veta vår ungefärliga klimatpåverkan. Det var glädjande besked.

Projektet som vi är med i är ett initiativ från Jordbruksverket. Det ska hjälpa till att sätta siffror på lantbruket och visa vilken påverkan man har ända ner på gårdsnivå. Bra! Jo, visst är det bra. Att få koll på läget, veta vad man kan förbättra och dessutom  kunna visa att det inte är vi bönder som är roten till allt ont utan faktiskt tvärt om.

Så varför blir jag så less och avig då?

Det är inte för att jag förnekar klimatförändringarna eller inte fattar allvaret som jag är så trött på klimatfrågan. Det är för att debatten är så skev. Det finns så mycket som är så skadligt för vårt klot som handlar om nöjen, pengar och makt. Det vi i lantbruket gör är faktiskt att producera mat om någon missat det. I Sverige kan vi dessutom göra det samtidigt som vi binder en massa koldioxid (dvs räddar klimatet), eftersom vi, tack vare väder, markförutsättningar, rätt grödor och en massa kunskap har möjlighet att få fram mat genom att jobba med naturen istället för mot den.

Jag kan bara inte acceptera att matproduktionen blir så utskälld när det pratas klimat. Det stämmer att alla kan bli bättre och att alla måste åka med och utvecklas, det vet jag, och det ansvaret måste vi alla ta. Men vi måste också förstå att allt vi människor gör på denna jord ger effekter, i många fall genom utsläpp. Allt! Ska vi sluta göra avtryck måste vi lämna klotet.
Det vi inom lantbruket gör ger ju tillbaka till jorden. De utsläpp vi orsakar skapar ju mat. En rätt viktig sak eftersom vi ännu inte kommit på hur vi ska gena förbi den där lilla kurvan som handlar om att vi måste äta för att överleva.

För att avsluta detta, som jag egentligen inte skulle skriva om, kan jag berätta att slutresultatet av vår klimatuträkning visade att vi är rätt klimatsmarta här på Nysäter. Kalkylen visade att effektiv produktion är nyckeln till liten klimatpåverkan när det gäller svenskt lantbruk. För just vår gård är fördelarna att vi har bra tillväxt på djuren, att vi köper kalvar från kor som producerar mjölk, att vi har bra fart på marken och att vi till allra största delen ger djuren egenproducerat foder.

De stora utsläppen på gården står metanet för, något som är svårt att komma ifrån när man har djur. (Metan är ju den där fis- och rap-gasen som kor och andra idisslare sägs förgifta planeten med.) Det som är intressant när det gäller metan att det bildas av koldioxid. Den koldioxid som djuren är med och binder via ett aktivt jordbruk och gräset vi odlar.

Nötkreaturen binder alltså koldioxid när de ger oss mat i form av högvärdigt protein. Metanet är dåligt, ja det stämmer. Men faktum är att det ingår i naturens egna system. Utsläppen skulle gå jämnt upp om det inte vore för att vi är så många människor här på jorden som behöver något att äta. 

Vi behöver mat och nötkreatur ger oss det på ett väldigt bra sätt, samtidigt som de tar hand om sin egen utsläppskedja så långt det bara är möjligt. Ja, det blir ett metanöverskott, men jag tycker att det är väldigt orättvist att anklaga kor för att orsaka klimatkris och undergång. Hur går det ens ihop?

Det är därför. Just därför. För att så många har så svårt att fatta de här sambanden, och inte ens vill fatta dem, som jag är trött på klimatdiskussionerna.

Kan vi sansa debatten lite? Prata om lösningar istället för att kasta skuld?

 

 

*TILLÄGG/KORRIGERING:
Jag fick frågor om det jag skrev angående nedbrytningstider och vad som är dåligt och mindre dåligt när det gäller metan och koldioxid. Jag har tagit bort några felaktiga meningar i ursprungstexten och ändrat.
Tack till uppmärksamma läsare.