Steg för steg

Vissa jobb är mer tillfredsställande än andra rent visuellt. Ett av dem är att städa foderbordet i Hangarn.  Det tycker både jag och Linda om för det blir sådan skillnad.

Även om det inte är äckligt innan blir det så mycket fräschare i hela byggnaden när man är klar. ”Cleant” som ungdomarna säger.  ”Cleant är fint!”

Idag var det ganska mycket foder kvar men eftersom det var en bra dag för rengöring fick det bli lite extra spill. Annars brukar vi låta tjurarna äta rent lite mer för att slippa köra bort så mycket. Här har Linda skottat fram allt mot mitten för att kunna skrapa bort det med hjullastaren.

Nu har hon sopat noga också. Det går ganska fort om man håller efter ungefär som vi gör nu. Vi brukar göra rent en gång i veckan ungefär och då hinner inget fastna i betongen. Det kan bli lite kladdigt just vid vattenkopparna möjligen, men det går lätt att skrapa bort.

Nu har hon skrapat med hjullastaren och skopan. Notera att endast två tjurar står och spanar medan resten ligger och vilar. Det betyder att de är mätta och nöjda. När man väntar ut dem och låter dem äta rent själva är de ofta framme och stör när man sopar. Och så blänger de surt och råmar högt lite då och då tills man kommer med nytt foder. Som att de tror att man skulle glömma bort att mata dem annars.

Det är viktigt att foderbordet är rent, både för att slippa mögel och bakterier men även för att tjurarna ska vilja äta mycket. Så de växer och håller sig friska och mår bra. Det går åt mycket mat till stora kroppar och när de är vana att ha foder framför sig hela tiden kan de bli lite kräsna. Det ska vara fräscht och smakligt, inte unket och tråkigt. Då saktar de ner på tuggtakten och hoppas att man ska komma med något godare.

Helt rimligt beteende tycker jag. Vem vill äta mat som börjat säcka ihop?

Nu är nytt foder serverat. Det är alltid en rogivande och vacker syn när alla står och tuggar men det är extra kul när man vet att det är nystädat och superfräscht.