Kär tröska har många namn

Nu är det bevisat. Danne är inte ensam. Tröskor verkar vara något speciellt för många lantbrukare och inte sällan får de namn. Kvinnonamn!

Dannes älskling heter ju Lexia och för ett tag sedan efterlyste jag fler namn på tröskor. Till min glädje fick jag många roliga och fina svar.

Många höll med om att en tröska ofta benämns som en hon, precis som en båt, till skillnad från exempelvis en traktor. En man i kommentarsfältet tyckte att det föll sig helt naturligt att tröskor är kvinnor eftersom de ”är dyra i drift, krånglar ofta men är bra att ha ibland”. Oj, oj, vad ska man säga som det va?!

Här ovanför ser vi Gerda. Hon är en mogen dam som aldrig sviker. Hon är Håkans älskarinna och rullar på norrbottniska fält.

Det finns även en Doris och en Moneypenny ute på de svenska åkrarna. Och en Sluta-nu-din-fan!

Gunillas Claas Commandor fick helt logiskt heta Kommandoran och Pärs tröska heter Nergårds-Anna. Pär berättade också  att det var vanligt att prototyptröskor fick kvinnonamn förr i tiden. Kanske är det därifrån traditionen kommer att en tröska är en kvinnlig maskin?

Vi har också en Gamla Bettan och så Emils John Deere-tröska som heter Jonna. Sunkan däremot har inte döpt sin än eftersom de precis har börjat dejta lite försiktigt. Men det lutar åt att hon ska heta Tina. Det är smart, för det är så likt Lina, hans frus namn, att han kan han hävda att det är henne han pratar om ifall det blir för många kärleksförklaringar på kort tid.

Anders har haft flera tröskor i sitt liv och alla har varit tjejer. Mest blondiner (Sampo) varav en av dem övergav honom för ett häftigare liv i Baltikum. Nu har han en rödhårig donna som vi inte får veta namnet på… Hmm, jag undrar varför? Kan det vara något ekivokt måntro?

Tack alla som delade med sig och berättade om sina kärest… jag menar tröskor. Som avslutning på detta klistrar jag in Ulfs fina ord. De här textraderna säger nog allt som behöver sägas:

”Tröskan är ett väsen. Något man närmar sig med respekt och försiktighet. Den ska underhållas, smörjas och har många reglage att varsamt hantera. Den är full av detaljer och kan haverera för minsta felskär på livets fields of gold. Men om hon hanteras rätt och underhålls  sviker hon inte trots sidlut regn och kvickrot.”

Fint va?!