Vilken jävulskt dålig start

Kalvningssäsongen är igång. Sorglig och tråkig start må jag säga. 

En lyckträff gjorde att veterinären var på plats just idag när vi hittade en ko som hade en kalvsvans utstickande där bak. En baklängeskalv som satt fast och som vi fick hjälpas åt att dra ut.

Död…

Sedan kände veterinären och upptäckte ytterligare en liten i magen och hoppet tändes igen. Den kunde också fiskas ut efter många om och men. Tyvärr var den också redan död.

Luriga djur. Kon hade en liten, klar slemflytning för ett par dagar sedan men har inte visat några andra tecken på kalvning eller att något var fel. Men tvillingar kan vara knepiga. Blockera utgången för varandra och ställa till det.

Tur att vår duktiga och erfarna veterinär Ellinor var här så vi fick hjälp att lägga rätt och dra fram kalvarna. Det hade varit ett besvärligt jobb för oss att få till själva när man ska in med armarna och försöka vända och krångla utan att se vad man gör.

Jag har inte hjälpt till vid så många svåra förlossningar så det var på ett sätt bra att få mer erfarenhet.  Man lär sig av att prova och få förklarat vad man ser och känner. Linda var också med och vi kom fram till att hennes långa armar är perfekta till födslohjälp!

Kon var en erfaren angusdam som kalvade hur lätt som helst förra året. Men då hade hon inte två kalvar som försökte komma ut baklänges och i kors. Efter dagens pärs fick hon smärtstillande och även en penicillinkur eftersom det ofta är svårare för tvillingkalvare att få ur sig efterbörden. Vi vill inte att hon drar på sig en livmoderinflammation om det blir några rester kvar.

Två döda kalvar men kon räddade vi i alla fall. Och dagen blev faktiskt bättre sedan men det ska jag berätta om i morgon.


En kviga och en tjur var det… så tråkigt… 

Tillägg
För eventuella oinvigda som tycker att det låter läskig och funderar på om det verkligen stämmer att vi är långt inne i kor och drar ut kalvar som sitter fast:

Jo, ibland får man göra det för att rädda liv precis som när människobarn ska födas men inte kommer ut som de ska.
Om en kalv ligger fel måste man in och vända den och ibland även hjälpdra ut den med kraft om den sitter fast.
En ko är stor och det verkar inte göra ont när man är där och krånglar inne i födslokanalen. Själva förlossningsarbetet med en avkomma som har fastnat är helt klart smärtsammare och dessutom livsfarligt om hon inte får hjälp.
Men nog gör man nån extra knipövning som kvinna när man är med, för det kan se ganska brutalt ut när man är inne med hela armarna och stökar runt  

Komplikationer kan uppstå hos djur såväl som hos människor och tack men lov kan våra boskapsdjur få hjälp till skillnad från vilda djur i skogen. Det är bra.