Andraskörd och ärtsoppa

Slåtter och vanliga gårdssysslor varvas med ett Danneprojekt och en hel del tid på sjukhuset med en familjemedlem som behöver vård. Full fart med andra ord men å vad det doftar gott omkring oss just nu. 

Det är fortsatt lynnigt väder här och det växlar mellan våldsamma regnskurar och kvävande djungelvärme. Andra skörden har stått i startgroparna ett tag men nu är den igång ordentligt. Janis kom med slåtterekipaget igår och när jag kom hem från trippen med min dotter (jättetrevligt förresten, bästa dagen på länge) möttes jag av den där fantastiska doften. Gräs… Nyslaget..

Jag har oroat mig för både mängden och för att gräset ska vara alltför utväxt men det ser rätt bra ut ändå. Särskilt närmast gården där vallarna har fått fina givor med flytgödsel.


Nu blev jag känslosam… Tänk om jag en dag inte är bonde längre… Hur kommer det då att vara att känna alla dessa dofter? Det nyslagna gräset, den mättade daggen morgonen efter och det lite frasiga, ljumma när det börjar torka… Gör det lite ont på ett sätt? När det inte är ens eget? Eller pirrar det till som det gör nu och man blir glad? Kanske både och?

Idag har vi, förutom känt doften av gräs, firat en av döttrarna som fyller fjorton år. Hon bjöd på ärtsoppa och våfflor enligt en tradition som hon har haft i flera år. Just idag fanns det även korv och mos på menyn. Plus kakor, glass och frukt. Betryggande för mig som inte gillar tanken på att någon ska lämna mitt hem hungrig. Ingen som helst risk för det denna augustidag.

För den som blev nyfiken när jag skrev om ett Danneprojekt i början kan jag tipsa om att kika in här i morgon. Jag ska ta några bilder och visa. Två ledtrådar är orden rätsnören och betong.