Snöspäckad rapport

Snön kom som utlovat och verkar ha fördelats rätt olika över länet. Det är stor skillnad mellan Nysäter och Sundsvall till exempel, fastän det bara är tre mil emellan.

Ångermanland verkar ha fått det mesta och det är även där man har haft flest strömavbrott om jag har förstått det rätt. Här har det också varit en hel del men vädret har varit lugnare idag och det slutade snöa frampå dagen. Dock är det nog många uppåt och inåt landet som fortfarande har problem med både elförsörjning och framkomlighet.

Hemma på farmen var det vitt och djupt i morse. Jag fick tömma stövlarna direkt efter den korta promenaden mellan huset och ladugården för det gick långt över skaften hela vägen.

Danne skottade…

Och skottade…

Och skottade…

Tack och lov för multiskopan. Den fick jobba idag.

Det har drivit en del också och ute på betet var det midjedjupt på sina ställen. Det vet jag eftersom jag fick vada ut och schasa in ett gäng busiga kvigkalvar som skuttade iväg i hagen. Stängseltråden syns inte längre så vi vill hålla kor och kalvar inne ett tag så de inte sticker iväg någonstans.

Intressant med snö tydligen. Längs deras upptrampade stigar under träden var det lagom djupt också.

Att snö innebär en hel del merjobb är ju inte något nytt. När det kommer såhär mycket på kort tid blir det fullt ös på flera fronter samtidigt. Bara att få upp alla dörrar är ett projekt i sig och allt måste göras i flera steg. För att ge kraftfoder måste man först och främst skotta en väg så man kommer fram med skottkärran. Dessutom måste man skotta bort snö ur de foderkrubbor som inte är under tak innan man kan hälla dit kraftfodret. Balkorgen hos Dannes småkvigor behövde också snöröjs manuellt liksom delar av kornas foderbord. Himla skönt att det inte är vinter året runt!

Längs vägarna hänger många träd och grenar ut över körbanan. Hoppas det inte börjar storma igen, grenarna är tunga och mycket skulle nog knäckas om vinden tog fart.

Naturens makter… Tänk vad mycket det är man inte kan påverka ändå. Bara hantera. Så gott det går.