Tät traktor och ett nytt ord

I verkstaden stod fram tills igårkväll en traktor i bitar. Att leta och lokalisera oljeläckan i John Deeren krävde en rejäl demontering men nu går den fint och håller tätt igen.

Mixtertraktorn, vår JD 4255, har droppat och inte mått riktigt bra den senaste tiden. Förra veckan kördes den in i verkstaden och styckades upp i delar.
Fantastiskt att ha en verkstad med portar förresten. Och uppvärmingsmöjligheter. Det underlättar ju verkligen den här årstiden. Blå Hallen, eller Vitgrå Hallen som det är just nu, är inte så lockande när det är minusgrader ute.

Mixervagnen blev stående såhär. Helt ensam och förvirrad tills Fendten kopplades på.

Felen som Danne och Tomas från Lindsjö Gräv och Maskinservice hittade var några läckage i växellådan samt att orbitrolen var trasig och behövde lämnas in på renovering. Växellådan fick nya packningar och axlar och nu går allt som det ska igen. Väldigt trevligt att köra runt med en tät traktor. En sak mindre att tänka på och oroa sig för. Och bra att ha Fendten fri igen, för även om det är bekvämt att blanda foder med den så är det bra om den kan gå i andra jobb och kanske till och med tjäna in lite cash.

Nu ska jag avsluta detta blogginlägg men jag måste bara konstatera att man verkligen lär sig saker hela tiden. Nytt för mig idag är tidigare nämnda orbitrol. Hade aldrig hört talas om det tidigare och nu stör det mig enormt att jag inte fattar riktigt vad det är och hur den fungerar. Det är en styrenhet tydligen. Som arbetar med hjälp av hydraultryck och som är med och gör att man slipper använda sig av så kallad muskelservo när man ska styra. Sitter under ratten någonstans om jag fattat rätt. Men jag skulle vilja veta HUR det funkar! På ett enkelt men detaljerat sätt. Googlar men har för lite grundkunskaper för att fatta det som står på diverse maskinforum så det är inte till mycket hjälp.
Jag måste nog delta mer i verkstadsjobben framöver om jag ska bli nå klokare. Fast å andra sidan behöver man ju inte kunna och veta allt. Tur det. Att man är olika och kan komplettera varandra.

Men ändå… Orbitrol, orbitrol, orbitrol…. Bara själva ordet är ju så intressant på något vis.
– Orbitrol!  Säg mig dina hemligheter!