Bra sagt, Baylan

För några dagar sedan blev näringsminister Ibrahim Baylan (S), intervjuad av ATL. Detta för att han numer har tidigare landsbygdsminister Jennie Nilssons ansvarsområde. Jag står fast i min åsikt att vi behöver en särskild landsbygdsminister men faktum är att Baylan sa något väldigt bra och vettigt i artikeln. 

Än är det för tidigt att bilda sig en uppfattning om hur väl näringsministern kommer att hantera lantbrukets frågor. Jag och många med mig står tvivlande till om de kommer att få nog med fokus av en minister som troligen har fullt upp redan som det är. Baylan själv menar i intervjun (som går att läsa HÄR) att synergieffekterna av att sköta jord- och skogsbruksfrågorna inom ramen för näringsministerämbetet är många och kan leda till större effektivitet framöver. Vi kan ju hoppas på det i alla fall, för visst ligger det något i den argumentationen, även om jag tror att det behövs mer än en minister för jobbet.

Det bästa han sa i intervjun var dock en annan sak. En riktigt bra sak. Det var när hans enkla uppväxt på en självförsörjande gård i Turkiet kom på tal. Baylan pratade om skillnaden mellan småskaligt, gammaldags jordbruk och modern, effektiv produktion. Såhär sa han:

– Vi har glömt bort vad det moderna jordbruket fört med sig i produktionspotential, det är ökningar vi inte ens kunnat drömma om. Att gå tillbaka till något vi hade förr, det kan låta romantiskt och fint men då blir livet också betydligt fattigare. (ATL 15 juli 2021)

Precis här tror jag han är något på spåret. Det finns en sundhet och en realism i det här uttalandet som känns hoppfullt. Nu är det inget fel med småskaligt, inte med gammaldags och romantiskt heller, och jag tror att vägen fram för Sverige är en kombination av både stort och smått utifrån förutsättningar och intresse. Alla behövs. Men jag tycker verkligen att vi ska komma ihåg att modernt lantbruk i ständig utveckling leder till mer mat och bättre resursutnyttjande. Djuromsorg, miljöarbete, djurskydd och avel för friska, starka djur är också beroende av det finns större produktionsenheter, liksom forskning och försöksverksamhet.

Vi bygger bort åkermark samtidigt som vi får fler människor att mätta på jorden, för att inte tala om hur klimatförändringarna ständigt gör det svårt eller omöjligt odla på fler och fler håll i världen. Innovation, moderna lösningar och nytänk behövs, inte en tillbakagång till enbart Sörgårdsidyller.

Säga vad man vill om regeringens beslut i ministerfrågan men kanske vet Baylan att människor måste äta för att överleva? Det är en bra början. Kanske är det här starten för en styrning mot att äntligen från politiskt håll se vikten av effektiv matproduktion och möjlighet till ökad utveckling inom de gröna näringarna?