Som vi bäddar får de ligga

Varannan, var tredje dag ungefär skrapar vi gångarna hos de mindre tjurarna. Är det blött och skitigt blir mer ofta och när det är torrt och de inte drar upp så mycket på ströbädden kan man förlänga intervallet. När vi har skrapat kör vi in med halmfräsen och ströar. Då får de det mysigt och torrt som på bilderna. 

Det är en trygg tid nu när högarna med ströbalar är stora. Inte för att man slösar men det är skönt att befinna sig i en fas med fyllda förråd.

Vi strör efter behov hos alla djur men i hangarn blir det alltid varje dag, med varierande mängd utifrån bäddens struktur och vilket väder som väntas. Tjurarna där är så tunga att det är svårt att halma förebyggande för flera dagar. De trampar tungt och bäddarna riskerar att inte hålla sig fasta.


Gammal bild men fint har de det. 

Korna däremot går ute och behöver inte sina ströbäddar just nu. De hittar sköna liggplatser i hagen och ska få fortsätta med det någon vecka till. Maten serveras under tak men de är ute nästan jämt oberoende av väderlek. Jag tror de tycker att det är skönt nu när det är svalare. Kor har ju svårt för värme.

Det märks att det är höst trots att sommaren knappt hunnit ge sig iväg. I år känns det lugnare och ljusare än vanligt när det gäller korna och installningen. Den fina planen vi gjorde blir ett bra rastutrymme där de kan vara hur mycket de vill. På så sätt kommer det att bli mindre tryck på bäddarna och djuren håller sig rena även när skogsbetessäsongen är över.

Blötväder och lera ska inte få ta oss i nackskinnet mer än nödvändigt i år. Nu ligger vi steget före!