En som passar på

När katten är borta dansar råttorna på bordet. När korna är borta lyxar grisen i halmen. 

Korna fick gången skrapad idag och ny fin halm att ligga på. Danne tog ut hela den gamla ströbädden tidigare i veckan och det är så luftigt och fräscht där inne nu. Allt börjar bli klart inför höstmörker och vinter.

Korna har en stor yta och tjurkalvarna en mindre. När jag skrapar och halmar får korna gå ut så länge, då blir det såhär tomt och stilla. Sedan släpper jag in dem till foderbordet så de får äta innan de går in på den nyströade bädden. Annars käkar de genast upp halmen de små ligisterna.

Snart ska resten av gänget hem också. Den andra hälften av koflocken och deras kvigkalvar som går ute fortfarande. Egentligen tycker jag att de har det ganska bra. De lever ju life där ute och kan gå in i skogen om det blir dåligt väder. Maten är serverad i balkorgar och de är så rena och fina och verkar må så gott. Men tiden går och nu är vi inne i oktober och har både dräktighetsundersökning och klövverkning på schemat. Dessutom ska ju svenska kor ha tillgång till ligghall under de kallare årstiderna så det börjar bli läge att plocka in dem.

Medan det var tomt på ströbädden idag var det en som passade på att vila upp sig lite extra i en nyhalmad lyxsvit. Greven låg där och sov och hade hela hallen för sig själv. Inte mer än rätt verkade han tycka. Det är ju trots allt han som styr och ställer här.

När jag kom närmare vaknade han till och gäspade.

Och så ville han bli kliad. Då tippar han över på sidan så man kommer åt under frambenen och på magen.

Han är verkligen en sådan greve. Fullständigt övertygad om att vi jobbar åt honom som små ivriga undersåtar hela dagarna. Vad gjorde vi utan honom?