Magiska bär bak’a lagårn’

Där vi bor finns det mängder av rönnbär i år. Undrar hur vintern kommer att bli? ”Mycket rönnbär, mycket snö” eller ”rönnens grenar tyngs bara en gång”? Det återstår att se men de röda, små frukterna är i alla fall riktiga superbär. De är till och med magiska. 

Jag har läst på. Rönnbär innehåller tydligen både mineraler och antioxidanter och så mycket c-vitamin att det räcker med tre stycken för att täcka hela dagsbehovet för en normal nordbo. De är också bra mot både njursten och gallsten samt förebygger och botar urinvägsinfektioner om man har tur. Hela immunförsvaret stärks av rönnbär de är ofta lätta att få tag i. Jag behövde inte ens lämna gården.

Nu har jag fyra stora påsar rönnbär i frysen och tänker att det nog räcker till en hel del njurstensanfall, ledvärksperioder och en och annan släng av skörbjugg om nu någon skulle drabbas av det.

Roligast är dock mina torkade rönnbär som jag har i skafferiet. De är inte alls goda men lite… tja, intressanta på något sätt. Jag äter dem till fil och gröt ibland eller bara som de är när jag vill vara nyttig.
Jag la bären på ett bakplåtspapper och torkade dem i ungen på 50-70 graders värme i ett par timmar tills de såg ut som hårda russin ungefär. Sedan vräkte jag ner dem i en burk och ställde in i skafferiet. Undrar varför jag inte tog en bild på det? Det hade ju varit något att visa. En stor burk egenplockad, ren svensk friskhet från bak’a lagårn. Jag känner mig som en riktig hälsohippie när jag tar fram dem.

Ett generellt tips angående rönnbär är att låta frosten bita dem innan man själv kastar in dem i munnen. Då blir de lite mildare i smaken och inte sådär arga som de är annars. Om man inte orkar vänta in en frostnatt kan man lägga dem i frysen ett par timmar innan man äter dem, kokar gelé, kryddar sprit, torkar eller vad man nu vill göra.

Rönnen har inte bara nyttiga bär utan är också ett magiskt träd. I alla fall om man tror på naturens krafter på ett medialt plan. Jag läser att rönnen står för beskydd och är en kvinnlig växt.
Rönnkvistar, träbitar eller bärklasar i hemmet skyddar hus, familj och djur mot trolldom och olyckor. Den kan tydligen även hjälpa till så ekonomin inte går åt skogen och det kan ju vara behändigt just nu med det skenande dieselpriset.

Mäktigast av alla är flygrönnen, en rönn som aldrig rört marken utan slagit rot i en grenklyka på ett annat träd. Ett par blad från den och man går säker för det mesta i förbannelseväg. Kanske borde jag försöka hitta en och lägga in lite blad, kvistar och bär i traktorerna här hemma? Och i dotterns epa nu när frosthalkan är på gång.

I vårt hem hänger i alla fall den här samt några andra prydnader av rönnbär som jag pysslat ihop på sjukhuset. De gjorde jag redan innan jag visste att de var såhär magiska. Hoppas de funkar nu så vi skyddas från alla onda makter!