Verkat och klart

Friska klövar, friska kor. Vissa behöver inte alls verka klövarna på sina dikor men vi kör igenom allihop en gång per år. Det känns bra att få det gjort och få en bedömning av en kunnig verkare, så man vet statusen på besättningen och om det är något särskilt man bör hålla koll på.  

Den årliga pedikyren avklarades igår och den här gången var det Mikaela från Njurunda som kom med verkstolen. Våra kor var hyfsat medgörliga och allt gick bra. Vi har rensat ganska hårt genom åren och har inga korkskruvsklövar och sådant just nu. Däremot hade oväntat många kor tunn klövsula, trots att de gått på bete med varierat underlag och haft bra foder. Lite märkligt är det och just nu googlar jag klövhälsa för fullt och försöker forska i vad som kan orsaka detta. Den främsta anledningen till tunna sulor tycks vara hårda underlag, typ enbart betong, och för mycket ståtid. Hmm… det känns inte riktigt igen. Våra kor har som sagt gått ute i markerna sedan i våras och har alltid gott om plats att ligga på. Kanske något foder- eller mineralrelaterat ändå? Det ska bli spännande att diskutera saken med Veterinär-Ellinor nästa gång hon kommer.


Vi samlade korna längst ner i hallen och så fick de gå fram till verkstolen genom en gång av grindar. Vissa var skeptiska medan andra nästan försökte krypa in i stolen. 


Mikaela har tidigare jobbat på Vallens Gård, både som djurskötare och klövvårdare. Nu kombinerar hon klövvårdarjobb i egen regi med arbetet hemma på mjölkgården i Ängom. 


När korna väl kommer dit de ska och sitter fast ordentligt blir de lugna och gör inte mycket väsen av sig. Möjligen kan de se lite kränkta ut och blänga som Tigerkossan gör här. 

Idag var jag beredd på att många kor skulle halta, vilket de ofta gör efter verkningen, men de flesta verkar närapå opåverkade såhär ett dygn senare. De har vilat lite mer och skuttat lite mindre och det kan ju vara klokt av dem.

Skönt att ha ännu en milstolpe avklarad inför vintern. För kornas del har vi nu dräktighetsundersökning, klippning och avlusning kvar innan alla större punktinsatser är färdiga för i år. Klippningen har jag kommit ganska långt med och jag hoppas kunna göra ett ryck i morgon också. Avlusningen blir senare eftersom lusmedlet har karenstid och vi ännu inte vet vilka som eventuellt ska på slakt.

I morgon söndag ska jag först av allt upp tidigt för att städa foderbordet och blanda ny mix till tjurarna. Traktorn jävlades för mig ikväll och behövde stå med batteriladdaren på. Eftersom djuren hade acceptabel mängd mat kvar blandar jag nytt foder på morgonkvisten istället. Har jag tur har de ätit upp nästan allt när jag kommer ut så jag kan sopa och göra riktigt fint.

God lördagsnatt!