Dräktiga kor och flyttade tjurar

Så intensiva dagar att man stupar i säng. Eller rättare sagt, jag stupar i soffan för att sedan med varierat resultat försöka uppbåda kraft att ta mig till sängen. Vi jobbar för fullt här och särskilt tisdagen var hård men rolig. Låt mig berätta. 

Dagen började med lastning av slakttjurar direkt på morgonen. Fina grabbar, de flesta födda här på gården med bra tillväxtsiffror och fina vikter. När det blev tomt i ett fack i Hangarn passade jag och Linda på att sopa vindväven så det blev ljusare och finare och mer välventilerat igen. Ett jobb som tar ett tag men som blir värre ju längre man skjuter på det.”Vi gör det nu när det är läge. Det går fort!” säger vi, och så swishar tiden förbi.
Sedan skulle vi flytta djur, skrapa gångar, halma, förbereda för dräktighetsundersökning, leverera höbal till granne, möblera om i två tjurgrupper och byta plats på två andra. Fullt ös.


Nya grabbar i Hangarn. -Jaså, det är här man ska bo nu? Coolt!

Vi jobbar bra ihop jag och Linda, särskilt sådana här dagar när vi har mycket på listan. Ett och annat hjärnsläpp kan det bli men vi får bra flyt och energi i arbetsdagen. Djuren gillar det också tror jag. Vi tänker lika när vi hanterar dem och det blir ingen negativ stress.

På eftermiddagen rullade veterinärbilen in på gården och det var dags att få korna dräktighetsundersökta. Till vår hjälp hade vi Amanda som var här på praktik förra veckan. Hon kom och var med en extradag trots att hon hade höstlov och det var perfekt att vara en till när vi skulle putta fram kor, assistera Ellinor med att öppna och stänga grindar samt anteckna öronnummer och dräktighetstid.

Det går fort när man använder ultraljud och bilderna har samma klassiska look som när man själv ska få en liten bebis. Fast på den här är det ett kalvöga man ser. Det är så man tidsbestämmer hur långt framskriden dräktigheten är har vi fått lära oss. Genom att veterinären mäter ögonhålans storlek.

Många av korna hade tagit sig snabbt och kommit långt i sina dräktigheter. De flesta var omkring 150 dagar eller mer. Kalvning i mars med andra ord!


Veterinär-Ellinor

Av 37 kor var tre tomma. De kommer att gå till slakt inom kort och om vi inte snubblar över några som känns väldigt rätt kommer vi inte att ersätta dem utan hålla besättningen lite mindre ett tag.

Vi undersökte även ett fåtal djur som inte hade gått med tjur mer än vid något enstaka oplanerat tillfälle, typ rymning. Det var några kvigor och de två fjällkorna. Vi ville vara säkra på att de inte hade haft några frierier för sig bakom vår rygg men det hade de inte. Alla var tomma och det var ju bra i just det fallet.

Idag onsdag har jag förutom den vanliga djurskötseln klippt några av de kalvar vi köpte förra veckan. Riktigt lurviga dikalvar men nu är de friserade bakpå låren och lika fulsnygga som de andra.
I morgon väntar kontorsarbete och ytterligare en dimmig höstdag på farmen.