Koka soppa på en stam

Frågan om matsvinn är otroligt viktig och har alltid varit. För många runt om i världen handlar det om överlevnad men vi som aldrig känt riktig hunger behöver också hjälpa till. Vi måste sluta slösa med resurser och respektera all mat som produceras på vår vackra jord.

Trots att det pratas rätt mycket om matsvinn nuförtiden slänger vi fortfarande alldeles för mycket i rika länder. Alltmedan i oroar oss för hur vi ska kunna producera livsmedel i framtiden när jorden torkat ut eller översvämmats. Jag tror bestämt att jag ska använda min plattform här till att skriva lite mer om just matsvinn och vad man kan göra för att minska det. Många klimatfrågor är stora och svåra men allt behöver inte vara så himla krångligt jämt.
Enligt min erfarenhet måste de flesta förändringar antingen vara kniven mot strupen-nödvändiga eller lustfyllda för att de ska bli av. Självklart kommer vi att sluta slänga mat om vi riskerar brist och hunger men tills dess kanske det måste vara kul och enkelt? Själv tycker jag att det är väldigt roligt och inspirerande att ta tillvara och det är tillfredsställande att veta att man kan göra något för klimatet varje dag bara genom att välja rätt mat, köpa lagom mycket och att använda den smart.

En sak som vi gör är detta.
Vi har för tredje året, eller om det är längre, prenumererat på grönsakskassar från Gårdtjärns Gård. De har ljuvliga grönsaker och man vill verkligen ta vara på exakt allt. Förra veckan fick vi sista kassen för säsongen och det är vemodigt men kul att ha varit en del av något klimatsmart och närodlat.

Gårdtjärns Gård är ett andelsjordbruk och man köper skörden i förväg och får sedan en kasse full med grönsaker varje vecka under hela odlingssäsongen. En del av innehållet är gamla bekanta som potatis och morötter, men vi har också fått testa sådant som jag aldrig köpt tidigare. Grönkål, mangold och majrova till exempel, alla dessa var nya för mig när vi började och jag har fortfarande inte satt mig in i allt gott man kan laga av dem. Det hindrar mig dock inte från att ta tillvara dem. Jag vill absolut inte att något blir bortglömt och dåligt i de här kassarna och därför har jag tagit hand om en dem direkt när jag fått hem dem.

Det som inte gått åt genast har jag hackat upp och blandat ihop till färdiga wookpåsar. Perfekt att ha i frysen och ta fram som tillbehör till någon kycklingrätt eller när man vill slänga ihop en god padthai en tråkig tisdag. Broccoli, lök, blomkål och kålrot åker ner och blandas med strimlor av rovor och vitkål. Grönkålen är också god i woken och mangolden hänger med av bara farten.

Det som ändå blir över, som exempelvis lite hårdare stambitar eller hängiga kålblad och brukar jag lägga i en gryta med vatten, ett par buljongtärningar och några potatisar. Bladen från blomkålen och mittnerven på grönkålen får också koka med. Man kan även passa på att lägga i annat som behöver tillagas. En halv lök som ligger ensam i kylen, en bit paprika eller några tomater som börjat bli rynkiga.

Jag låter allt koka länge och fridfullt och sedan är det bara att mixa. Stavmixern en minut eller två tills allt blir lent och fint och så häller jag i lite grädde eller crème fraiche på slutet om jag känner för det. Vipps har jag en hel kastrull galet god grönsakssoppa gjord av det som annars kunde ha blivit bortslängt av bara farten. Den smakar aldrig helt lika från vecka till vecka men blir alltid god. Den är ju gjord på förstklassiga råvaror, om än inte de vackraste bitarna.

Jag brukar äta min soppa med riven ost, ett par ägg eller något bröd. Jag har också upptäckt att det är väldigt gott att lägga krispig sallad på soppan, det hade jag inte testat förrän nyligen.

Dagens matsvinnstips från mig är alltså: Mixad grönsakssoppa på allt som blir över från grönsakshackning eller kylrensning. Perfekt när man vill handla i säsong och köpa mycket åt gången också, eller bara värdesätta mat och klimat lite extra i vardagen.