Listiga lösningar

Effektivisering och nya metoder är kul. Särskilt om det inte behöver innebära stora investeringar eller något annat sorts risktagande. Rutiner, samarbete och enkla metoder är ibland det viktigaste och man får prova sig fram för att veta. Rätt som det är hittar man ett sätt som funkar.  

Först och främst. Jag måste ju berätta att Linda INTE var glad för överraskningen jag hintade om igår. Hon trodde att det skulle vara nya söta kalvar eller något annat kul men det var bara en av de vi redan hade. Dessutom var den död när hon kom.
Det var en avvand kalv som var risig i sin gruppbox igår kväll. Han var väldigt svag och hade diarré. Danne och jag tog in honom i ladugården så han skulle få upp värmen och då såg han lite piggare ut på ögonen i alla fall. Efter en dos vätska och smärstillande fick han sova bland spån och halm. Tyvärr somnade han in för gott under natten men det kanske var bäst så, även om det alltid är tråkigt.
Det är oklart vad som hände honom men vi såg blod i diarrén så tyvärr kan det här ha varit ännu en följd av något skräp som vårdslösa människor kastat ut i odlingsmarken. Tänk om folk bara kunde sluta med sånt sattyg en gång för alla?

För övrigt har måndagen känts arbetsrivig trots förlamande kyla. Linda och jag har fått mycket gjort. Hon hämtade bland annat kalvar hos Kvarnsveden medan jag öste på hemma och tvättade boxdörrar. Man får hålla till i diskrummet nu när det är så kallt ute men det kändes bra att fräscha till för de nya småttingarna hon kom hem med.

Vi har även jobbat en del med veckorutiner och listor idag och det är här arbetet med effektivisering och förbättring kommer in. Vår kommunikation lämnar en del att önska ibland när vi går om varandra och tänker saker som inte blir sagda och planerar sådant som andra inte vet om. Nu ska vi testa med listor i Google Keep istället för tankeöverföring och papperslappar. Det är en smart app där man kan göra alla möjliga anteckningar och kryssa-av-listor att dela med varandra.

Här är våra veckorutiner till exempel. Sådant som ska göras regelbundet men inte är en del av den vanliga dagsrutinen. När en av oss har gjort en punkt är det bara att kryssa av i appen och så ser den andra det direkt. När veckan är slut och allt är struket är det bara att återställa vipps har man en ny lista till nästa vecka.

Ibland måste några av sysslorna göras oftare och det får behovet såklart styra, men det ska inte bli mer sällan än en gång i veckan.

Jag personligen tycker att listor är jättebra. Jag får alltid mer gjort när jag har tydliga mål och får stryka över och kryssa i. Linda är likadan så nu är det bara att övertala Danne att också ladda ner denna förträffliga app. Det kan bli det svåraste. Han kanske får bli en helt egen punkt på listan.