Pannkaks-Lasse glider in på arenan

Restakuten anropar. Finns det lite köttfärssås över från någon spagettimiddag i veckan? Och ett par tunnpannkakor från helgens lyxfrukost kanske (eller plättar, som riktiga norrlänningar säger)? I så fall kan man testa mitt matsvinnstips och göra en riktigt god resträtt som jag har döpt till Pannkaks-Lasse. 

Pannkaks-Lasse är en sorts gratäng som görs efter samma princip som lasagne fast med tunnpannkakor istället för lasagneplattor. Den kom till när jag hade lovat barnen lasagne en gång men inte hade några glutenfria pastaplattor hemma. Däremot hade jag pannkakor i kylen som alla kunde äta och vipps hade jag gjort en pannkakslasagne istället.

Den blir väldigt mjuk och god och inte sådär torr som vanlig lasagne kan bli ibland, speciellt när man gör den med glutenfria plattor. Ett generellt lasagnetips är ju annars att förkoka plattorna lite, eller använda färska, men det visste säkert alla långt innan jag kom på det.

Pannkaks-Lasse görs inte efter exakta mått. Man tar de pannkakor och den köttfärs man har över, kokar rejält med bechamelsås och letar fram en ostbit eller två. Kanter och tråkiga bitar passar perfekt för de ska ändå rivas. Sedan är det bara att varva alltihop i en smord form och ställa in i ugnen. På 175-200 grader gräddar den ihop sig mycket fortare än en vanlig lasagne och kan njutas så fort den ser krämig och färdig ut ihop med sallad och någon härlig dressing. Väldigt gott och mycket roligare än att bara ställa fram olika uppvärmda rester.

Om man inte hinner eller vill koka sås går det bra att ta grädde och extra ost mellan lagren. Det blir också gott när det krämar ihop sig i ugnen. Restmat ska vara enkel och rolig tycker jag. Hela grejen är ju att det ska gå lätt att improvisera med det man har hemma. Blir det för krångligt är risken stor att man inte kommer sig för och då blir maten dålig och får slängas istället. Gillas inte i mitt kök.

Prova Pannkaks-Lasse vetja! Rädda resterna och stoppa matsvinnet!

(Slänger in bilden igen för det ser så himla gott ut, eller hur?!)