Grisen som räddade liv

Att djur är livsviktiga för oss människor är inget nytt, det har de varit i alla tider. Nu har vetenskapen gjort ett stort framsteg och en akut sjuk människa har fått en ny chans i livet tack vare en gris.

Jag brukar kolla Aftonbladet, Sundsvalls Tidning och såklart ATL lite snabbt på morgonen för att se vad som hänt under natten. Idag blev jag glad och nästan rörd över att en gris var i fokus hos den stora kvällstidningen.

Första rubriken var nämligen den här:

David, 57, fick ett grishjärta – överlevde operationen

(Klicka på texten för att komma direkt till artikeln)

Amerikanen David Bennet låg för döden och behövde ett nytt hjärta men kunde inte få ett från en mänsklig donator. Nu har han vaknat upp från en lång operation. Med ett hjärta från en gris.

Tidigare har djurorgan stötts bort av människokroppar, på grund av en sockerart i cellerna läser jag, men tack vare en genmodifiering har man nu lyckats mycket bättre. Ingen vet såklart hur det kommer att gå men David opererades i fredag, för sjuk för att kvalificera sig för vanlig organdonation, och nu är det tisdag och han lever och är vaken. Visst är det underbart?

Att kunna lösa organbrist med hjälp av djur och på så sätt rädda människoliv tycker jag är fantastiskt. Vad grisar och djurrättsorganisationer tycker om saken lämnar jag till andra att debattera. Hjärtsjuke David i Baltimore hade kunnat vara min pappa och det räcker för att jag ska glädja mig åt en historiskt lyckad xenotranplantation!