Så blev spannmålsåret 2021

Här kommer en sammanfattning av spannmålsåret på Nysäter. Lite sent kanske men jag fick frågan nyligen och tänkte att varför inte? Det är ju trots allt summeringarnas och återblickarnas tid.

Danne är den som sköter växtodlingen hos oss och eftersom han putsat upp Lexia och kysst henne godnatt inför vintern kan han lugnt summera året. Häng med!

Spannmålsåret 2021 i korthet:

HEKTAR: Egen spannmål på 90 hektar men vi har skördat totalt 120 om man räknar med det vi köpt i fält hos Junigård i Njurunda.

SORTER: Enbart Judit, 6-radskorn. En bra sort men lite bekymmer med svaga strån och axbrott. Motade Olle i grind med stråförkortning för att hjälpa plantan att bli styvare.

MÄNGD: Med insådd 180 kg korn och 25 kilo frö, Ara22. Utan insådd 210 kilo korn.

GÖDSLING: Stallgödsel i svårberäknad mängd. På åkrar helt utan skit lades 350 kg NPK/hektar

VÄXTSKYDD: Inlejd bekämpning av ogräs och skadedjur (löss!) samt stråförkortning.

SÅDD: Första sådd 12 maj. Totalt tre tillfällen med inlejd Spirit.

 

VÄXTPERIODEN: Tyvärr var det för torrt på många håll. Växterna orkade inte riktigt och axen kunde ha varit bättre matade.

TRÖSKTID: Rekordtidig tröskstart före 15:e augusti. Sedan blev det uppehåll för regn och haveri men vi blev klara tidigt också. Alldeles i månadsskiftet september/oktober.

TRÖSKA: Claas Lexion 405. Även kallad, Lexia, älsklingen, flickvännen eller älskarinnan.

STOPP/HAVERIER: Rejält haveri pga trasig hydrostat. Med hjälp av jobb dynget runt och kanonservice från två företag, Lindsjö Gräv och Maskinservice och JGH Ab i Njurunda, blev ståtiden enbart två dygn. Till exempel skickades hydrostaten på renovering hos JGH klockan 15 på eftermiddagen ena dagen och var klar till lunch dagen efter!

LAGRING: Krosspackning i korv. Ett bra sätt att lagra om man lyckas hålla fåglar och grävlingar på avstånd.

SKÖRDAD MÄNGD: 3 till 3,5 ton/hektar. En normalskörd här ligger på ca 3,5 till 4 ton.

VATTENHALT: Skiftande som vanligt. Allt från 15 till 35%. Det mesta låg dock på strax över 20%

HALM: Lite mindre volym än önskat på grund av torka men fina, torra balar med bra strömaterial.

NÖJDHETSGRAD: 3,5 fullmatade ax av 5 möjliga!

INFÖR NÄSTA ÅR: Mer selektivitet kring vilka åkrar som ska tröskas. På stora, bra fält kommer vi att odla Judit igen och på mindre/sämre åkrar blir det vårvete, Diskett. Veten kommer att skördas som helsäd eller sparas ut till torrare kofoder eller strö.
Jordbearbetningen kommer att ses över då de lätta jordarna med spannmål efter spannmål skulle klara sig med höstkultivering istället för plöjning och harvning. Önskemålet var att testa detta redan inför sådden 2022 men ingen kultivator fanns tillgänglig vid höstbruket.

En repris på den tidiga och korta skördeperioden vore inte heller fel!