Fram och tillbaka, hit och dit

En torsdag med djur åt alla möjliga väderstreck. Det blev rymligare på vissa håll men påfyllt på andra. 

Direkt på morgonen hade vi två djurbilar här och det var lastning av slakttjurar och livkalvar direkt efter varandra. Tjurarna var väldresserade och gick snällt upp på bilen medan kvigkalvarna som vi sålde vidare till andra uppfödare var lite vildare och krångligare. De skulle även vägas en och en uppe på lastbilen så det tog lite extra tid. Fint att få iväg dem i alla fall. Vi har inte plats att spara alla kvigkalvar som föds här på gården men vi önskar att vi hade det. Vi har foder så det räcker och de har fått en bra start med mammorna men vi har helt enkelt inte utrymme i dagsläget. Därför fick de flesta gå vidare i år, till andra gårdar där de förmodligen föds upp till slakt. Någon enstaka kanske får en framtid som diko också, vem vet?

Några har vi sparat till vårens köttlådor och Kjellinas dotter Elma ska vi ha kvar eftersom hon har potential att bli en riktigt fin ko. Dessa går nu i en specialgrupp, ett riktigt brokigt gäng som jag ska visa upp vid tillfälle.

När vi hade fått ordning på alla djur som skulle levereras åt olika håll var det dags att fylla på lite också. Danne for och hämtade sju småkalvar i Kvarnsveden och de var väldigt pigga och glada. De verkade tycka att det var riktigt spännande att komma till ett nytt ställe.

Upp bland hö och halm skulle de! Alltid lika kul att klättra som små bergsgetter tydligen. Fast en la sig på det kalla betonggolvet istället. Det var inte så smart.


– Kliv upp igen genast!

När jag väl fått in dem i boxarna fick de vila i lugn och ro ett par timmar. Sedan drack alla duktigt vid kvällsmålet och verkade trivas i sitt nya hem. Nu är det fullt i kalvladugården igen och jag hoppas att alla är lika pigga i morgon.

Nu gäller det bara att få alla rapporteringar korrekta i CDB också. Men det får bli fredagens bekymmer.