Mer om bazadaise

Många blev nyfikna på köttrasen bazadaise när jag berättade om vår nya tjur Bamse. Bazadaise är en liten ras som nästan försvann ett tag så det är kul att vara med och verka för dess fortlevnad. Här kommer det jag lärt mig hittills.

Rasen Bazadaise, eller Grise de Bazas (grå från Bazas) kommer från Aquitaineområdet i sydvästra Frankrike. Den är känd för sitt goda, välmarmorerade kött och sitt höga slaktutbyte. Djuren användes traditionellt för arbete i skogen eftersom de är starka och tåliga och växer till sig tidigt i åldern. De klarar både kyla och värme bra samt angrepp från flugor och fästingar.
Anledningen till att de höll på att försvinna är att området kring Bazas inriktades mer på spannmålsodling än skog och köttproduktion i samband med mekaniseringen av jordbruket efter andra världskriget. Ett tag fanns det bara ungefär 700 individer kvar men med riktade insatser från uppfödare finns det nu några tusen igen.

Rasen kommer ursprungligen från lokala Aquitaineraser som korsats med spanskt blod långt tillbaka i tiden. Vår andra tjur Leif är ju en Blonde d’Aquitaine så jag antar att de viss genetik gemensam?


Bamse


Leffe

Nuförtiden finns bazadaise på olika håll i värden men rasen är fortfarande starkt kopplad till sitt ursprungsområde. I Bazas har man till och med en årlig festival för att hedra dessa köttdjur. Den heter Fête de boeuf gras de Bazas, vilket låter som en helt gudomlig tillställning! Franskt och lantligt, djurutställning mitt i stan och en massa mat och vin! Kan det bli så mycket bättre?

Klicka HÄR (Fête de Boeuf Gras a Bazas)

Vem styr upp en gruppresa? När åker vi?

Vår Bamse har bazadaisetjurens karaktäristiska utseende. Grå med ljusa partier kring ögon och mule. Själva huden ska visst vara svart under pälsen och klövarna är också mörka. Han har rejäl rumpa och nacke redan nu och det negativa är väl frambenen som inte är så snygga. Och klövarna ska friseras också men säg den som har precis allt?

De här djuren är duktiga foderomvandlare och har lätt att bygga muskler. Kalvningarna brukar vara enkla eftersom korna har vida bäcken och kalvarna är små när de föds. Likt angus sägs kalvarna vara pigga och energiska, snabba upp på benen efter födseln, och mödrarna är omhändertagande och duktiga.

Bazadaise liknar limousin men är lägre och är längre i kroppen. De verkar gå bra att korsa med diverse andra köttraser men jag hittade inte så mycket statistik och erfarenhetsrapportering. Duderö som vi köpte Bamse av har lagt embryon i limousinkor och på så sätt fått fram sina djur. Vi kommer att korsa Bamse med hornlösa kor (angus) och på så sätt hjälpa till att få fram hornlös, renrasig bazadaise på sikt.

Nackdelarna med bazadaise då? Tja, jag har dammsugit diverse webbplatser och internetforum på de språk jag behärskar men jag hittar faktiskt inte så mycket. En uppenbar nackdel är att de har horn förstås, och att det tydligen kan uppstå försämringar kring exempelvis fertiliteten om man lyckas avla bort det anlaget. (Om jag fattade rätt vill säga, både avelskunskaper och skolfranska är begränsade hos mig.)

Roligt är det som sagt att vara en del i ett avelsarbete, samtidigt som man får in mer muskler i sin egen köttkalkyl. Bamse har trevligt lynne och till sommaren får vi se om han lyckas få till några dräktigheter. Han kommer att få en egen grupp kor att betäcka så vi kan vara säkra på faderskapet och kvigkalvar som föds efter honom kan säljas tillbaka till Duderö för vidare avel.

Tack alla som visade intresse och gratulerade oss till vår fina tjur!